Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum v Telči hledá nové prostory. Ze zámku se na konci příštího roku musí vystěhovat

Jedna z poboček Muzea Vysočiny Jihlava sídlí na Státním zámku v Telči. Národní památkový ústav (NPÚ), který významnou památku UNESCO spravuje, ale plánuje prostory zrevitalizovat, aby odpovídaly nejvyšším standardům, expozice chce zaměřit primárně na dějiny zámku a všechny prostory si přeje využít pro svůj záměr. Pobočka Muzea Vysočiny Jihlava se tak bude muset nejdříve se závěrem roku 2018 vystěhovat.

„V průběhu posledních několika měsíců jsme společně s Muzeem Vysočiny Jihlava i zástupci města Telč a dalšími subjekty hledali možnosti, kam pobočku muzea v rámci města Telče přemístit. V tuto chvíli víme, že na dočasnou dobu bude možné využít pro činnost muzea prostory městské galerie Hasičský dům přímo na telčském náměstí,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Nicméně pro dlouhodobé působení muzea v dalších desetiletích by bylo vhodné mít k dispozici větší prostory, než které může poskytnout městská galerie Hasičský dům. „V hledáčku máme dva vhodné objekty, které by i svou výměrou mohly dobře sloužit potřebám muzea. Prvním z nich je objekt současného domova pro seniory, bývalý špitál, který je v majetku města a podle starosty Telče Romana Fabeše by mohl být volný od konce roku 2018, kdy se domov pro seniory přestěhuje do nově vybudovaných prostor,“ uvedl vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina Ladislav Seidl s tím, že muzeum by využilo jen část areálu, který je kulturní památkou a město na něj čerpá dotace na obnovu.

Jedno z nejstarších muzeí 

Druhou variantou řešení je možnost využít bývalou židovskou synagogu v Telči, která je na skvělém místě, ale její oprava by byla finančně náročná, stejně jako adaptace objektu na muzeum. „Odhady se různí, ale pravděpodobně mluvíme o několika milionech korun,“ doplnila Jana Fischerová a zároveň dodala, že zatím jsou jednotlivé varianty v jednání a není jasné, ke které se Kraj Vysočina jako zřizovatel Muzea Vysočiny Jihlava přikloní.

Muzeum v Telči má ve městě dlouhou tradici. Patří mezi jedno z nejstarších muzeí založených na jihozápadní Moravě. První kroky k založení tohoto muzea byly podniknuty v roce 1885 a 25. prosince 1886 bylo zpřístupněno veřejnosti. Aktuálně sídlí v prvním patře jihozápadního křídla zámku se vstupem z hlavního nádvoří.

Expozice dokumentuje vývoj města v průběhu staletí. Jsou v ní vystaveny předměty, které zachycují život ve městě, předměty, patřící řemeslným cechům, církvi, ale i veduty města a popravčí meč. Významnou částí sbírek jsou svatební praporce, typické pro zdejší oblast, a vystaven je i unikátní betlém manželů Vostrých, vyrobený převážně z kašírovaného papíru.

Tisková zpráva | Foto www.vyletnik.cz

Štítky zámek, muzeum, Muzeum Vysočiny Jihlava, Telč, Národní památkový ústav, Muzeum v Telči, Světové dědictví UNESCO, Jana Fischerová, Kraj Vysočina, kultura, památková péče, cestovní ruch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Telči hledá nové prostory. Ze zámku se na konci příštího roku musí vystěhovat | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.