Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horácké divadlo Jihlava vzniklo před 75 lety nikoliv v Jihlavě, ale v Třebíči

Jihlavské Horácké divadlo je jedním z nejstarších českých regionálních divadel. Založeno bylo před 75 lety. Nikoliv však v Jihlavě, ale v Třebíči. Premiérové představení se ve zdejším Národním domě odehrálo 18. října 1940.

Třebíč byla pro premiéru zvolena především kvůli silným germanizačním tlakům v Jihlavě. Pro toto představení nastudoval nově vzniklý třicetičlenný soubor hru Jaroslava Vrchlického "Soud lásky". 
   
V roce 1944 donutila okupace divadlo uzavřít. Krátce po osvobození bylo  obnoveno, a již natrvalo se usadilo v budově Městského divadla v Jihlavě. Zde se na jeho jevišti objevila řada vynikajících hereckých osobností.

Několik let z počátku své herecké kariéry zde strávily například Marie Tomášová, Jiří Sovák, Bořivoj Navrátil nebo například Jaroslav Moučka. Od roku 1995 působí jihlavská scéna Horáckého divadla v nové budově, která stála zhruba 140 milionů korun.

Foto: www.divadlo.cz

Zdroj ČTK

Štítky divadlo, Jihlava, Třebíč, Národní dům (Třebíč), představení, Jaroslav Vrchlický, Marie Tomášová, Jiří Sovák, Bořivoj Navrátil, Jaroslav Moučka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo Jihlava vzniklo před 75 lety nikoliv v Jihlavě, ale v Třebíči | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.