Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V jihlavském muzeu si lidé vyzkouší historická řemesla. Výstava je hlavně pro větší děti

Práci na středověkém šlapacím soustruhu nebo mletí obilí v keltském mlýnu si budou moci vyzkoušet návštěvníci interaktivní archeologické výstavy Stroj času, která dnes začala v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Ve výstavní síni najdou lidé předměty od doby kamenné až po novověk. Podle kurátora Aleše Hocha je výstava, která je svého druhu první v jihlavském Muzeu Vysočiny, ideální pro rodiče s většími dětmi. Potrvá minimálně do poloviny června.

„Chceme vzít návštěvníky zpět do minulosti. Mohou si vyzkoušet práci s předměty a nástroji, které už se dnes nepoužívají. Vlastníma rukama si mohou také zkusit už zaniklá řemesla,“ řekl Hoch. Řada lidé si podle něj už dnes nedovede představit, jak složité bylo s těmito předměty pracovat. Pro nevidomé jsou popisky u exponátů také v Braillovu písmu.

Lidé si mohou vyzkoušet například práci s kamennými noži a sekerami a zároveň si při tom představit, jak těžké bylo pokácet strom nebo naporcovat maso. Středověk reprezentuje replika šlapacího soustruhu nebo bojový trenažér pro rytíře, takzvaná kvintána. Trenažér bude podle Hocha velmi atraktivní hlavně pro děti. „Jezdec, v našem případě s maketou koně, zasahuje kopím terč a rychle musí uhnout před břemenem pootočeným zásahem do terče, které ho může udeřit do hlavy,“ vysvětlil Hoch.

Lidé si odnesou namletou mouku 

Novověk připomene mimo jiné například keltský mlýn a tkalcovský stav.  Repliky jsou vyrobené podle archeologických nálezů nebo písemných historických pramenů. Všechny exponáty si lidé mohou nejen vyzkoušet, ale také si něco vyrobit a odnést. „Je možné namlít si obilí a odnést si domů mouku, někdo si může vyrobit kousek kroužkové zbroje, jiný si na středověké listině může vymalovat iluminaci,“ uvedl kurátor. Hodně lidí podle něj bude překvapeno, že sekery i nože jsou téměř stejně ostré jako ocelové nástroje.

Pokud bude o výstavu velký zájem, může podle Hocha vydržet přes celé léto.  Část exponátů pak bude umístěna na hradě Roštejn, další část zůstane v muzeu. Návštěvnost výstav je v jihlavském Muzeu Vysočiny v průměru několik set lidí. Výjimkou byla výstava věnovaná stavebnici Lego, na kterou přišly za měsíc tři tisíce lidí.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky výstava, Muzeum Vysočiny Jihlava, exponát, muzeum, řemeslo, Jihlava, obilniny, mlýn, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském muzeu si lidé vyzkouší historická řemesla. Výstava je hlavně pro větší děti | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.