Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Památkáři v Telči chystají výstavu modelů vojenských letadel. Začíná ve středu

Telčské pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) připravuje výstavu modelů historických vojenských letadel. Výstava s názvem „Od bratří Wrightů k dnešku. Historie letectví v díle plastikových modelářů (nejen) z Vysočiny“ začne v sídle NPÚ v Lannerově domě ve středu a potrvá do 10. března. Je zacílena na vojenské letouny z 20. století a počátku 21. století. Návštěvníci se seznámí i s historií vojenských letadel.

Výstava prostřednictvím modelů mapuje více než stoletou historii letectví od prvních letounů těžších než vzduch až po současnost reprezentovanou modelem bezpilotního letounu, který sloužil v roce 2011 na jedné z vojenských misí. „Návštěvníci uvidí nejvíc modelů letadel z druhé světové války, která je modelářsky nejvděčnější. Budou tam také modely strojů z bojišť první světové války a z válečných konfliktů v Koreji a Vietnamu,“ řekl archeolog telčského pracoviště NPÚ Pavel Macků.

Ve vitrínách lidé najdou modely běžných sériových strojů, ale i prototypů a různých experimentálních letounů. Je mezi nimi například model letounu Messerschmitt 163 Commet, který jako první překonal rychlost 1000 kilometrů v hodině.

Mezi exponáty je například také model těžkého bombardovacího letounu Halifax, kterým byli nad území protektorátu dopraveni účastníci operace Anthropoid. Model pochází z expozice Muzea Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku. Část expozice se věnuje historii vzniku letounu Supermarine Spitfire, který tvořil spolu s letouny Hurricane základ britského stíhacího letectva během bitvy o Británii. „Letoun měl loni 80.  výročí prvního vzletu prototypu,“ uvedl Macků. Většina z přibližně 140 modelů je vyrobena v měřítku 1:48, další v měřítku 1:32.

Na výstavě mohou lidé vidět nejen modely letounů. Uvidí také vojenské odznaky, nášivky, prapory i součásti výstroje pilotů a získají stručný přehled o vývoji letectví a letecké techniky i vojenské historii. Zájemci mohou požádat o odborný výklad, popřípadě si sami přímo na místě najít potřebné informace v encyklopediích a odborných publikacích.

 

Autoři | Foto www.militaria.cz

Štítky vojenské letadlo, Národní památkový ústav, výstava, historie, letectví, Telč, Kraj Vysočina, druhá světová válka, první světová válka, památková péče, Jan Kubiš, bitva o Británii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři v Telči chystají výstavu modelů vojenských letadel. Začíná ve středu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.