Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Památky na Vysočině přivítaly o osm procent více lidí než loni, jen na Roštejně jich bylo 38 tisíc

Návštěvnost památek na Vysočině se meziročně zvýšila o tisíce lidí. Podle kastelánů, provozovatelů a majitelů je důvodem vyššího zájmu turistů nejen to, že lidé méně jezdí na dovolené do zahraničí, ale také pestrá nabídka kulturních a společenských akcí, které se na hradech a zámcích uskutečňují. Velkou roli hraje také propagace.

Na hrad Roštejn poblíž Telče na Jihlavsku přišlo do konce září přibližně 38 tisíc návštěvníků, což je téměř o 4 tisíce víc než za stejné období loni. „Je to výborné číslo, i když jsme mohli mít návštěvnost ještě vyšší, ale několik dní v hlavní sezoně byl hrad uzavřený kvůli natáčení filmové pohádky,“ říká kastelánka Kateřina Rozinková. Obecně podle ní přispělo k větší návštěvnosti příznivé letošní počasí i zvýšený zájem turistů o dovolenou v Česku spojenou s návštěvou historických památek.

Více než 17 tisíc návštěvníků přivítali letos na hradě Kámen na Pelhřimovsku se známou expozicí motocyklů. Tady to představuje nárůst zhruba o 2 tisíce lidí. Nižší loňská návštěvnost byla pravděpodobně způsobena silniční uzávěrou v obci, která trvala téměř celou sezonu.

Kolem 10 tisíc lidí letos do konce září přivítal zámek ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Návštěvnost se tím podle majitelky zámku Heleny Degerme meziročně zvedla o 30 procent. Zámek je pro veřejnost otevřený třetím rokem a stále prochází rekonstrukcí. Vedle obecně vyššího zájmu lidí o památky je příčinou větší návštěvnosti podle Degerme hlavně důraz na propagaci a také množství pořádaných akcí. „Lidé, kteří nás navštívili, už začínají pozitivní informace posílat dál, a hodně dalších lidí pak přijde na doporučení známých,“ tvrdí Degerme.

Světelský zámek se neuzavírá ani po skončení hlavní turistické sezony. Majitelé zvou na celodenní charitativní akci Stromeček splněných přání 26. listopadu. Výtěžek půjde na konto Dětského domova v Senožatech. Další charitativní akce se na zámku uskuteční krátce před Vánocemi.

Návštěvnost památek, které v kraji Vysočina spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), letos dosáhla k 23. říjnu 166 431 platících návštěvníků. Ve srovnání s loňským rokem to znamená zvýšení zájmu turistů zhruba o osm procent. „Tomuto trendu nahrává nejen rozvíjející se tuzemská turistika, ale především bohatá nabídka tradičních prohlídkových tras včetně rozmanitých kulturních akcí, stejně jako letošní velmi příznivé počasí,“ vysvětlila mluvčí českobudějovického NPÚ Jitka Skořepová.

Foto www.pametnik.cz | Zdroj ČTK

Štítky Kraj Vysočina, hrad, zámek, Roštejn, Národní památkový ústav, purkrabí, Telč, okres Jihlava, Česko, Vánoce, okres Pelhřimov, Kámen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na Vysočině přivítaly o osm procent více lidí než loni, jen na Roštejně jich bylo 38 tisíc | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.