Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brodský knižní veletrh oceňoval. Nejkrásnější knihou Vysočiny jsou Příběhy brodských domů

Slavnostní večer 26. Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě odhalil letošní nejkrásnější knihy. „Podzimní knižní veletrh je tradiční akcí, která láká nejen odborníky, ale především milovníky knih a literatury. Za svých 26 let si vydobyla významné místo a celá republika dnes přijíždí do Havlíčkova Brodu za knížkami, a za to patří Markétě Hejkalové a dalším spoluorganizátorům velký dík,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek, který předávání cen zaštítil svým jménem.

Právě hejtman Jiří Běhounek předal ocenění za nejkrásnější knihu Vysočiny. Převzal ji autor knihy Příběhy brodských domů Aleš Veselý a za nakladatele ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě Hana Nováková. Podle odborné poroty se jedná o významný vydavatelský počin. Publikace je doplňkem ke stejnojmenné výstavě, která v galerii skončila v září. Kniha je lexikonem pojednávajícím o 55 významných budovách Brodu, její součástí jsou fotografie a medailonky architektů.

Oceňovala se také nejkrásnější kniha veletrhu, kterou získala kniha Karel IV. – císař a český král autorů Jiřího Kuthana a Jana Royta Nakladatelství Lidové noviny.

Porota knihu ocenila takto: Jedná se o publikaci, která je velmi zdařile výpravně zpracována k aktuálnímu výročí Karla IV. Kniha je napsána srozumitelným jazykem, popisuje významné události a skutečnosti, kterými se Karel IV. nesmazatelně zapsal do našich dějin.

Titulem Nejkrásnější dětská kniha se v letošním roce pyšní kniha Lenky Pecharové s názvem Po stopách Karla IV., kterou vydalo nakladatelství Portál. Kniha je určena do hodin vlastivědy nebo dějepisu s provázaností na zeměpis, literaturu i umění, obsahuje obrázky, komiksy, rébusy i hádanky a zábavnou formou předává informace o osobnosti a době významného panovníka.

Čtenáři Krajské knihovny Vysočiny a posluchači Českého rozhlasu Region pak nejvíce ocenili významný literární počin Miloše Doležala Krok do tmavé noci, který vydal Nezávislý podmelechovský spolek. Kniha popisuje příběhy faráře Josefa Toufara, jeho vrahů, i číhošťský zázrak a přibližuje zprávy archeologa, antropologů a soudního lékaře o exhumaci a identifikaci těla faráře.

Oceněné knihy:

Cena Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny

nakladatelství: Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě

autor: Aleš Veselý

titul: Příběhy brodských domů

Cena města Havlíčkův Brod za nejkrásnější knihu veletrhu
nakladatelství:  Nakladatelství Lidové noviny

autor: Jiří Kuthan – Jan Royt

titul: Karel IV. – císař a český král

Cena Tiskáren Havlíčkův Brod za nejkrásnější dětskou knihu 
nakladatelství:  Portál

autor: Lenka Pecharová

titul: Po stopách Karla IV.

Cena čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Region

nakladatelství: Nezávislý podmelechovský spolek

autor: Miloš Doležal

titul: Krok do tmavé noci

Tisková zpráva | Zdroj Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky kniha, knižní veletrh, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Karel IV. Lucemburský, Jiří Běhounek, Markéta Hejkalová, Aleš Veselý, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Jiří Kuthan, Miloš Doležal, Lidové noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brodský knižní veletrh oceňoval. Nejkrásnější knihou Vysočiny jsou Příběhy brodských domů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.