Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

MFDF 2016: Do začátku festivalu zbývá 12 dní. Odstartuje ho film o Berdychově gangu

Do startu jubilejního dvacátého ročníku největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě zbývá už jen dvanáct dní. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava je místem objevování nových tvůrců i neznámých filmů, místem rozostřujících se hranic mezi dokumentárním, hraným či experimentálním filmem. Z více než 3 600 přihlášených titulů bylo do programu zařazeno 310 snímků, což je téměř o 80 filmů více než v loňském roce, a dalších 26 nabídne divákům program Dokument ČT. V soutěžních sekcích bude uvedeno 45 filmů ve světové, 11 v mezinárodní a 2 v evropské premiéře. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se uskuteční ve dnech 25. – 30. října.

Pro dvacátý ročník jsme připravili jak výstavu o historii Ji.hlavy na Masarykově náměstí, tak i reprízové kino Lux Film Prize v Horáckém divadle, které nabídne divácky nejatraktivnější filmy. Událostí bude návštěva dlouholeté producentky režiséra Kena Loache Rebbecy O‘Brienové, střihačské legendy Claire Athertonové, která spolupracovala především s Chantal Akermanovou, či střihače Jacopa Quadriho. Ten je nejbližším spolupracovníkem Gianfranca Rosiho, jehož Fuocoammare: Požár na moři patří k dokumentárním událostem sezony,popisuje významné události 20. ročníku ředitel festivalu Marek Hovorka.

Česká radost představí to nejvýraznější z české dokumentární tvorby uplynulého roku

Soutěž Česká radost každoročně představuje nejvýraznější české dokumenty a je dobrou příležitostí k hlubší reflexi. Český dokumentární film je v období zlomu. Jeho úspěšní režiséři a producenti se často posouvají k hranému filmu či televizním produkcím – a jedním z důvodů jsou i lepší finanční podmínky. I proto během festivalu proběhne diskuze nad jeho směřováním v budoucích letech, které se zúčastní zástupci klíčových institucí i oborů,“ říká ředitel Marek Hovorka.

V České radosti se letos sešlo 13 filmů s různými politicky a společensky závažnými tématy. Svoji světovou premiéru bude na 20. MFDF Ji.hlava mít celkem 11 nových českých dokumentárních filmů. Celý festival odstartuje v úterý 25. října unikátní premiérou filmu Zákon Helena. Celovečerní debut dokumentaristky a herečky Petry Nesvačilové citlivě nahlíží do hlubin života odsouzených a obviněných gangsterů z tzv. Berdychova gangu. Nesvačilová ve svém filmu spolu s elitní kriminalistkou Helenou Kahnovou objevuje opomíjené lidské stránky těch, kteří spáchali nebo se podíleli na zločinech různých rozměrů.

Už jenom to, že jsem začala takový film natáčet, bylo nebezpečné. Mohu dokonce říct, že jsem měla prostě strach a nikdo mě nedokázal přesvědčit, abych ho neměla. Mojí odpovědí vždy bylo: Ale vy si neuvědomujete, že ten film se takhle zakonzervuje a já s ním budu žít celý svůj život,“ říká o svém filmu Petra Nesvačilová.

„Dokumentární filmy se tématům, která známe ze současných televizních detektivek, z různých důvodů spíše vyhýbají, a tak film režisérky a herečky Petry Nesvačilové je vzácnou výjimkou. V žádném případě nepřistupuje k tématu publicisticky, film je výsledkem několikaleté odvážné cesty po odvrácené straně naší každodennosti,“ zdůvodňuje volbu pro zahajovací film Marek Hovorka.

V České radosti budou dále uvedeny filmy jako Český žurnál: Exekuce (Andrea Culková, 2016), FC Roma (Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, 2016), Jak odchází prezident (Pavel Kačírek, 2016), Miluj mě, jestli to dokážeš (Dagmar Smržová, 2016), Návod na použití Jiřího Koláře (Roman Štětina, 2016) a Normální autistický film (Miroslav Janek, 2016).

V tradiční soutěži Česká radost o nejlepší český dokumentární film uplynulého roku bude letos rozhodovat pětičlenná porota ve složení režisér a scenárista Jan Bušta,  teoretik umění Karel Císař, jihlavský pedagog a performer Matěj Kolář, lingvista, překladatel a básník Patrik Ouředník a producentka multižánrové tvorby Kamila Zlatušková. Česká radost není jen prestižním výběrem nových českých dokumentů, ale také přehlídkou nejčerstvějších trendů a různorodosti české kinematografie.

Mezi moři – soutěž o nejlepší dokumentární film z oblasti střední a východní Evropy

Soutěžní sekce představující to nejlepší z dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě nazvaná Mezi moři letos nabídne 14 snímků, z nichž 7 bude mít svoji světovou premiéru.  

Opus Bonum – soutěž o nejlepší světový dokumentární film

Soutěžní sekce Opus Bonum každoročně představuje to nejlepší ze světového dokumentu. Letos bude jediná porotkyně, francouzská střihačka Claire Athertonová, vybírat z 16 filmů z třinácti zemí, z čehož šest filmů bude mít svoji světovou premiéru. O cenu za nejlepší světový dokumentární film roku 2016 se mimo jiné utkají i film kanadského režiséra Mikea Hoolbooma Tvoříme páry, v němž Hoolboom kombinuje převzatý a vlastní materiál, a nový snímek na pomezí dokumentu a fikce Belgičana Mauritse Wouterse Cesta zpátky zavede diváky do míst a časů, jež jsou již dávno považovány za ztracené. Oba režiséři své filmy osobně uvedou.

Významní festivaloví hosté: Rebecca O’Brienová, Mike Bonanno, Fridrik Thor Fridriksson či Jacopo Quadri

Největší svátek autorského i experimentálního dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě už podvacáté přivede do Jihlavy současné i věčné ikony filmového a společenského života z celého světa. „Tak jako dokumentární film neulpívá na povrchu, podobně i letošní Ji.hlava představí výjimečné osobnosti, které nejsou snadno viditelné,“ říká Marek Hovorka.

Festivaloví návštěvníci se letos setkají tváří v tvář třeba s producentkou Rebeccou O‘Brienovou, s legendou islandské kinematografie Fridrikem Thor Fridrikssonem,  společným hostem Institutu dokumentárního filmu a MFDF Ji.hlava je Mike Bonanno z americké dvojice aktivistů známé jako The Yes Men. Další masterclass, tentokrát zaměřenou na střih, povede italský střihač Jacopo Quadri.

Nejen filmem je festivalový divák živ – rozhlasové dokumenty na 20. MFDF Ji.hlava

Český rozhlas uvádí v rámci 20. MFDF Ji.hlava již 5. ročník přehlídky rozhlasových  dokumentů. Od čtvrtka 27. do soboty 29. října budou pro festivalové diváky připraveny rozhlasové dokumenty v klubu Zacheus v Jihlavě.

Ve středu 26. října a čtvrtek 27. října mohou festivaloví fanoušci navštívit živé vysílání stanice Vltava a Radia Wave, a to přímo z mezipatra nad kavárnou jihlavského DKO.

Portál DAFilms.cz na MFDF Ji.hlava

Od 24. října do 6. listopadu bude na portálu DAFilms.cz – paralelně k festivalu – dostupná přehlídka Ji.hlavský manifest (19972016). Dvacetiletá historie festivalu představená skrze eseje uvedené v jeho historii tak bude k dispozici i online na DAFilms.cz.

U příležitosti desetiletého výročí své existence chystá DAFilms.cz pro návštěvníky festivalu webovou stránku vyhraj.dafilms.cz. Spuštěna bude v době konání festivalu a jejím prostřednictvím může každý návštěvník zaslat někomu Festivalový pozdrav z Ji.hlavy. Adresát díky tomuto uživatelsky jednoduchému kroku obdrží možnost vidět jeden festivalový snímek zdarma. Odesílatel, který na něj myslel, zase získá možnost vyhrát roční předplatné na DAFilms.cz. Tím se mu zpřístupní výběr více než 1 400 kvalitních dokumentů z prestižních evropských festivalů zdarma. 

Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Štítky film, dokumentární film, festival, premiéra, Střední a východní Evropa, režisér, Marek Hovorka, Petra Nesvačilová, Česká televize, historie, Rebecca O'Brien, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: Do začátku festivalu zbývá 12 dní. Odstartuje ho film o Berdychově gangu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.