Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nové zvony se na žďárské Zelené hoře poprvé rozezní v neděli 18. září

Tři nové zvony se na žďárské Zelené hoře, památce zapsané v seznamu UNESCO, poprvé rozezní 18. září. Farnost při této příležitosti chystá program s koncertem, sdělila dnes ČTK kastelánka Lenka Houbová. Poutnímu areálu s kostelem svatého Jana Nepomuckého zvony chyběly 75 let, původní byly zabaveny za války. Nově odlité zvony požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle v kostele už v květnu, ale zavěšeny mohly být až po vyřešení problémů se statikou.

Podle pokynů statika bylo nejdřív nutné zpevnit část krovu ve věži kostela, aby tam mohl být zavěšen největší zvon svatých Cyrila a Metoděje vážící 84 kilogramů. Konstrukce byla zpevněna i v kaplích ambitu, do jejichž věží byly koncem července umístěny menší zvony nesoucí jména světců Vojtěcha a Zdislavy. Hlavní zvon byl v kostele osazen 31. srpna za přítomnosti zvonaře Petra Rudolfa Manouška, jenž loni zvony odlil, a odborníků, kteří ladili zvonění. „Protože nemáme ruční zvonění, ale na elektriku, s časovým rozvrhem,“ uvedla kastelánka.

Nejmenší zvon bude na Zelené hoře zvonit každé ráno v 8:00, největší v poledne a prostřední svatá Zdislava vždy v 18:00. Všechny zvony budou ohlašovat sobotní mši a nedělní poledne. První vyzvánění v neděli 18. září začne po 17. hodině a potrvá asi čtvrt hodiny. „Půjdeme procházkou kolem Zelené hory, protože z každého místa jsou ty zvony slyšet jinak,“ uvedla Houbová.  V kostele bude následovat koncert z partitur mistrů baroka.

ČTĚTE TAKÉPo 75 letech se do poutního kostela na Zelené hoře ve Žďáru vrátí zvony 

ČTĚTE TAKÉBiskup Vojtěch Cikrle požehnal na žďárské Zelené hoře tři nové zvony 

Zelená hora přišla o zvony za svou skoro třistaletou existenci vícekrát. V barokním areálu, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela, původně bylo pět zvonů. Při opravách po požáru v roce 1784 ale věže nad kaplemi ambitu nebyly obnoveny v původním tvaru, a tak mohly být osazeny už jen tři zvony.

Za první světové války byly zvony zrekvírovány, nové firma Manoušek odlila v roce 1926. Během druhé světové války ale byly zvony znovu zabaveny pro válečné účely. Osazení trojice nových zvonů nyní hradí římskokatolická farnost s pomocí darů. 

Autoři | Foto www.fanklub.gaudiumpraha.org

Štítky Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostel, Vojtěch Cikrle, Světové dědictví UNESCO, Petr Rudolf Manoušek, Cyril a Metoděj, druhá světová válka, první světová válka, Jan Blažej Santini-Aichel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové zvony se na žďárské Zelené hoře poprvé rozezní v neděli 18. září | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.