Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek v Červené Řečici projde rekonstrukcí. Na jaře 2019 by mělo být hotovo

Zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku čeká rekonstrukce. Je však podmíněna udělením zhruba stomilionové evropské dotace určené na rekonstrukci a obnovu památek, která by měla být vyhodnocena na podzim. Rekonstrukce by měla zahrnovat obnovu střech a fasád a výměnu oken a dveří. ČTK to řekl Daniel David, předseda družstva Zámek Šebestián, které zámek vlastní a provozuje.

Celková rekonstrukce včetně interiérů, která je podle Davida otázkou budoucích let, se odhaduje na několik set milionů korun. Vlastník už několik let čerpá drobnější dotace v řádu statisíců korun z programu záchrany architektonického dědictví. „K tomu přidáváme své peníze a pokračujeme v opravách střech a nejnutnějším zakonzervování zámku, aby dále nechátral,“ řekl David.

Pokud družstvo dotace získá, začne podle Davida rekonstrukce na jaře 2017 a potrvá přibližně dva roky. „Na jaře 2019 by se zámek opět mohl otevřít pro veřejnost,“ míní David. V současnosti navštěvuje zámek kolem 2 tisíc lidí ročně, po opravě by se návštěvnost podle Davida mohla zvýšit přibližně čtyřikrát. Jestliže dotaci nezíská, bude vlastník pokračovat v dílčích záchranných pracích.

Po celkové rekonstrukci by kromě pravidelných návštěvnických prohlídek mělo v zámku vzniknout také informační centrum a menší muzeum týkající se církevních restitucí. Zámek by měl postupně nabídnout také ubytovací a stravovací provozy, měla by v něm vzniknout obřadní síň.

Zámek v Červené Řečici je od roku 2014 národní kulturní památkou. Pokračuje jeho stavebně-historický průzkum, má opravenou část střechy nad hlavní bránou, opravují se krovy a střechy, další části se alespoň provizorně zabezpečují. 

Zámek je dokladem proměny staršího středověkého sídla na reprezentativní rezidenci. Hrad byl na rezidenci zámeckého typu přestavěn v 16. století.  Tato etapa vytvořila uměleckohistoricky nejhodnotnější části areálu, pro něž jsou typické prvky takzvané české renesance.

Pozoruhodné a téměř v celku dochované opevnění nemá v tuzemsku podle památkářů v raně novověké architektuře prakticky žádné srovnání. V dalších obdobích už zámek neprošel žádnými výraznými stavebními úpravami. Je proto jedním z mála objektů tohoto typu, který se dochoval v autentické renesanční podobě včetně opevňovacího systému.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky rekonstrukce, Daniel David, Červená Řečice, zámek, jaro, okres Pelhřimov, Církevní restituce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Červené Řečici projde rekonstrukcí. Na jaře 2019 by mělo být hotovo | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.