Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Telči se chystá již 12. ročník filmového festivalu Arts&film. Přijede Miroslav Táborský

Devět celovečerních filmů natočených v Telči na Jihlavsku uvidí návštěvníci 12. ročníku filmového festivalu Arts&film 2016. Projekce se uskuteční od 26. do 28. srpna v aule telčského pracoviště Masarykovy univerzity Brno. Filmy uvidí diváci zdarma. Součástí festivalu pořádaného společností Avant Promotion a městem Telč bude filmová dílna. Festival je letos přehlídkou filmů, které se v Telči točily nebo se nějakým způsobem s Telčí pojí. ČTK to dnes řekl telčský rodák režisér Dan Svátek, jenž se letos opět do přípravy festivalu zapojil.

Telč se svými památkami zapsanými na seznam UNESCO je pro filmaře oblíbenou a vyhledávanou lokací. „V Telči se natočilo kolem 30 celovečerních filmů a řada dokumentů,“ řekl Svátek. Mimo jiné uvedl například snímky Pyšná princezna, Hudba z Marsu, Až přijde kocour, Výlet či Z pekla štěstí.

Festivalové úvodní projekce filmu Chlapec a srna se v pátek 26. srpna ve 13:00 zúčastní představitelka jedné z hlavních rolí Zuzana Burianová. „Na festival přijede také herec Miroslav Táborský. Jednáme s Ivou Janžurovou, která v Telči točila dva filmy, a to Výlet režisérky Alice Nellis a Dům u zlatého úsvitu v režii Pavla Jandourka,“ uvedl Svátek.

Milovníkům filmu nabídne festival filmovou dílnu, která potrvá po celý víkend. „Zájemci na ní zblízka poznají vznik filmu od námětu přes scénář, výběr lokací a samotné natáčení i postprodukci,“ řekl Svátek. Filmový fanoušek by měl získat představu, jak funguje výroba celého filmu a vyzkoušet si práci s profesionálními herci, dodal.

Pojetí festivalu je letos zcela jiné než v minulosti, kdy soutěžní přehlídka filmů o umění nabízela v několika kategoriích více než 150 snímků z tří desítek evropských zemí. „K filmům o umění a soutěži se vrátíme příští rok, letos nám jde o hledání co nejlepší podoby festivalu, která by přilákala víc diváků,“ uvedl Svátek.

Autoři | Foto www.telc.eu

Štítky film, Telč, festival, Dan Svátek, Miroslav Táborský, filmový festival, Světové dědictví UNESCO, Masarykova univerzita, okres Jihlava, Zuzana Burianová, Iva Janžurová, Alice Nellis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Telči se chystá již 12. ročník filmového festivalu Arts&film. Přijede Miroslav Táborský | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.