Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Výročí konce války si v Náměšti připomenou i vojáci ze základny

Oslav ukončení druhé světové války se v Náměšti nad Oslavou zúčastní i několik stovek příslušníků tamní letecké základny. Výročí konce války se bude týkat výstava na radnici, lidé si budou moci prohlédnout historickou vojenskou techniku, město vydá publikaci se vzpomínkami pamětníků. Oslavy se uskuteční 7. května na Masarykově náměstí. ČTK to řekl starosta Vladimír Měrka (SNK - Pro město Náměšť nad Oslavou).

Zatímco v minulých letech pořádali vojáci slavnostní nástup k výročí konce války přímo na základně, letos se uskuteční v centru města. Podle Měrky je to důsledek dlouhodobé vzájemné spolupráce. Program začne na Masarykově náměstí v 15:00. Podle starosty se očekává velká účast. „Kromě kulatého výročí si lidé vzhledem ke světovým událostem v poslední době asi začínají uvědomovat, že mír není úplně samozřejmá věc," řekl Měrka.

Po slavnostním nástupu vojáků si lidé budou moci v dolní části náměstí prohlédnout historickou vojenskou techniku. Ve vestibulu radnice začne výstava historických fotografií a artefaktů nalezených v okolí města souvisejících s koncem války. „Lidé tam uvidí také úryvky z připravované publikace, která bude složená ze vzpomínek pamětníků," dodal Měrka. Městské kulturní středisko chce publikaci vydat v druhé polovině letošního roku.

Návštěvníci oslav budou mít podle Měrky také možnost představit si, jak to ve městě před 70 léty vypadalo. „Podle kronik byla Náměšť osvobozena 9. května. Ráno v 8 hodin přijel ve směru od Brna přes historický most první rudoarmějec. Tuto scénu lidé poprvé od osvobození opět uvidí," řekl starosta. Program zakončí vystoupení uměleckého souboru Ondráš.

Oslavy konce války se uskuteční i v řadě dalších měst na Vysočině. Slavnostním koncertem, výstavami i ukázkou bitvy za účasti autentických bojových vozidel si připomene 70. výročí ukončení druhé světové války Jihlava. Oslavy se tam uskuteční 6. a 7. května.

Ve Velkém Meziříčí se pietní vzpomínka koná 7. května na hřbitově. Lidé si připomenou hlavně takzvanou Velkomeziříčskou tragédii, která dramatickým způsobem zasáhla do života tamních obyvatel. Dva dny před příchodem osvobozeneckých vojsk Němci ve městě zavraždili několik desítek lidí.

Na několik dní mají akce připomínající výročí konce války naplánované v Třešti na Jihlavsku, kde přišlo v květnových dnech 1945 o život 56 lidí. Z nich 33 popravili nacisté 7. května na vězeňském dvoře. Vzpomínkové akce začnou v pondělí 4. května ekumenickou bohoslužbou. V pátek 8. května oslavy zakončí tradiční běh Jihlava - Třešť.

Napsal: ČTK
Foto: Pixabay

Štítky válka, Náměšť nad Oslavou, druhá světová válka, výstava, Jihlava, Třešť, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí konce války si v Náměšti připomenou i vojáci ze základny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.