Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hotel Gustav Mahler vystaví bonsaje a suiseki. Tvarovat se bude přímo před návštěvníky

Již zítra bude v jihlavském Hotelu Gustav Mahler probíhat výstava bonsají a suiseki. Obdivovat vystavené kusy budou návštěvníci moci do neděle 19. června.

Své bonsaje zde bude vystavovat velká řada jihlavských pěstitelů. V sobotu od 10 hodin bude na programu tvarování bonsají předními českými demonstrátory, kterými jsou třeba Václav Novák, Jan Bučil, Luboš Šebek nebo Igor Bárta.

V průběhu výstavy bude probíhat poradenství. Prohlídky bonsají a suiseki budou komentované.

Výstava začíná zítra od 9 hodin, konec je naplánován na 18. hodinu. V sobotu se bude pokračovat také od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin.

Co je bonsaj?

je staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách. Doslova přeloženo má slovo bonsaj význam strom v misce, kde bon znamená miska a sai strom (též sázet). Delší a přesnější definice říká, že bonsaj je miniaturní strom pěstovaný v misce, který je bonsajovými technikami tvarován tak, aby navozoval iluzi starého stromu. Zahrnuje v sobě prvky pěstitelství i umění. 

Co je suiseki?

Jsou to kameny obdivovány pro jejich krásu a právě pro jejich vlastnost symbolizovat přírodní scenérii nebo objekt úzce spjatý s přírodou.Při sběru kamenů je důležité brát zřetel na pět základních hodnotících prvků, které jsou podmínkou do jejich zařazenído kategorie suiseki: tvar, barva, povrch, kvalita a stáří. 

Foto www.infokompas.cz

Štítky bonsaj, Gustav Mahler, strom, miska, Václav Novák, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotel Gustav Mahler vystaví bonsaje a suiseki. Tvarovat se bude přímo před návštěvníky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.