Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noc kostelů v pátek 10. června na Vysočině otevře i kostnice a kostelní krypty

Při Noci kostelů se na Vysočině lidé dostanou i do kostnic v Třešti a v Nížkově, podívat se mohou také do kostelních krypt, jindy uzavřených kostelů a věží. Program pro veřejnost na páteční noc připravují farníci v 27 městech a obcích kraje, kde bude otevřeno pět desítek chrámů a modliteben. Vyplývá to z údajů na webu.

Jen v Třebíči se do Noci kostelů zapojí osm míst. „Pro návštěvníky je nachystaný bohatý program koncertů, přednášek, modliteb, povídání a prohlídek,“ sdělil ČTK farář Jakub Holík. Letos poprvé bude přístupná kaple svatého Kříže v Týně, která je jinak uzavřena. V bazilice svatého Prokopa, památce UNESCO, se lidé podívají i do krypty, občerstvení najdou pod středověkými freskami v opatské kapli. Během minulé Noci kostelů bazilikou prošla tisícovka lidí.

V poutním kostele na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, který je také památkou UNESCO, bude mimo jiné hrát a zpívat v ambitech Horácká kapela.  Program nabídne i bazilika v sousedním zámku.

Třešti na Jihlavsku budou otevřeny kostely svaté Kateřiny a svatého Martina a také bývalá židovská synagoga. Komentované prohlídky v kostnici budou od 18:00 do 20:30. Uloženy jsou v ní i ostatky francouzských vojáků, kteří ve městě zemřeli na choleru v době napoleonských válek.

Další kostnice, která bude v pátek od 19:00 otevřena u kostela svatého Mikuláše v Nížkově na Žďársku, ukrývá kosterní pozůstatky 6000 až 8000 lidí. Program bude také v nížkovském kostele.

V pátek 10. června se v České republice při Noci kostelů otevře přes 1000 chrámů. Akce se koná pravidelně od roku 2009. Před rokem pořadatelé zaznamenali více než 450 tisíc návštěvnických vstupů.

Autoři | Foto www.farnost-nizkov.cz

Štítky Noc kostelů, krypta, Kraj Vysočina, kostel, Třešť, Nížkov, Jakub Holík, Světové dědictví UNESCO, Třebíč, Týn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů v pátek 10. června na Vysočině otevře i kostnice a kostelní krypty | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.