Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hraběnka Kinsky po roce otevřela své soukromé zahrady ve Žďáru nad Sázavou

Více než tři tisícovky lidí včera využily možnost navštívit soukromé zahrady hraběnky Thamary Kinsky v Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Organizátoři odhadují, že o víkendu si sem najde cestu asi 8 tisíc lidí. Hraběnka zahrady otevírá veřejnosti každý rok. Dny otevřených zahrad přinášejí návštěvníkům bohatý doprovodný kulturní program, farmářské trhy, přednášky a prohlídky. ČTK to řekl tiskový mluvčí Zámku Žďár nad Sázavou Milan Deutsch. Program pokračuje ještě i dnes.

Zahrady obvykle nejsou veřejnosti přístupné. O tomto víkendu sem mohou návštěvníci chodit od 10:00 do 18:00. „Jde o tradici. O domácí zahrady se rodina Kinských bez pomoci profesionálních zahradníků sama celoročně stará,“ uvedl Deutsch.

V sobotu byl pro návštěvníky zámku připravený kulturní program. „Farmářské trhy a hudební koncerty doplnily tvůrčí dílny a přednášky, zaměřené na péči o rostliny, vazbu a design. Na své si přišli i milovníci architektury a historie - čtyřikrát se mohli zúčastnit prohlídkové trasy Po stopách Santiniho,“ uvedl Deutsch. Pro děti je na celý víkend připravena výstava hasičské techniky, jízda na koních a další doprovodný program.

Podle Deustche jsou Dny otevřených zahrad součástí letošního konceptu Čtvero ročních období. Představuje čtyři klíčové události na zámku v letošním roce. Některé z nich mají dlouholetou tradici, jako součást celoročního konceptu by se však měly dále rozvíjet a obohacovat. „Chceme ukázat, že místo je celoročně živé pro tvořivost, lidé mohou získat nový pohled na toto místo a jeho historii,“ řekl zástupce vlastníků Constantin Kinský.

Koncem října je na programu Den dýní, při němž děti i dospělí mohou vyřezat dýně, které osvítí zámecký areál. Vánoční trhy budou v zámeckém areálu o adventních víkendech. Představí řemeslné a regionální produkty.

Novinkou letošní sezóny je barokní pás, který majitelům umožní neomezený celoroční vstup do několika míst na zámku. Jeho majitelé mohou opakovaně bez dalších poplatků navštívit Muzeum nové generace, výstavu Umění baroka ze sbírek Národní galerie a prohlídkovou trasu Po stopách Santiniho. Pas umožní také slevu na vstup do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a na mezinárodní festival současného tance KoresponDance.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky zahrada, Žďár nad Sázavou, zámek, přednáška, farmářský trh, Kinští, Jan Nepomucký, Constantin Kinský, KoresponDance, Národní galerie v Praze, Muzeum nové generace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hraběnka Kinsky po roce otevřela své soukromé zahrady ve Žďáru nad Sázavou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.