Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řada muzeí a galerií na Vysočině si připomene letošní výročí Karla IV.

Letošní 700. výročí narození českého krále Karla IV. si muzea, galerie i další instituce zřizované Krajem Vysočina připomenou řadou výstav, přednášek, koncertů a společenských akcí. Na jejich společnou propagaci uvolnil Kraj Vysočina z rozpočtu 190 tisíc korun. Novinářům to dnes řekla krajská radní Marie Kružíková.

Zřejmě nejvýznamnější akcí bude 13. května slavnostní večer v kostele Povýšení sv. Kříže v Jihlavě. „Komponovaný program spojí dobovou hudbu v podání souboru Solideo a dramatizované čtení z kronik a vlastního životopisu Karla IV. v provedení herců Horáckého divadla,“ uvedla Kružíková.

Muzeum Vysočiny v Třebíči nabídne v pobočce v Moravských Budějovicích výstavu výtvarných prací žáků základních škol a regionálních výtvarníků s názvem Karel IV. našima očima. Pelhřimovské muzeum Vysočiny připravilo na hrad Kámen výstavu Historické dudy.

Samostatné výstavy a přednášky připravily i krajské galerie. Galerie výtvarných umění v Havlíčkově Brodě například na podzim chystá výstavu Karel IV. v české ilustraci a grafice. Karlem IV. se budou zabývat i tradiční Pohádky na schodech v Horáckém divadle. Organizace Vysočina Tourism připravila na srpen netradiční kostýmované prohlídky na hradě Roštejn na Jihlavsku.

Lidé se s podrobným programem k připomenutí výročí Karla IV. mohou seznámit mimo jiné na speciálním webu. Kromě obecných informací týkajících se Karla IV. a regionu Vysočiny v období vlády Lucemburků tam zájemci najdou kalendárium s přehledem všech chystaných akcí.

Autoři | Foto www.karlovapraha.cz

Štítky Karel IV. Lucemburský, Kraj Vysočina, muzeum, galerie, výstava, Marie Kružíková, Jihlava, Třebíč, Lucemburkové, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada muzeí a galerií na Vysočině si připomene letošní výročí Karla IV. | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.