Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opilý cyklista spadl z kola a skončil v jihlavské nemocnici. Hrozí mu až pokuta ve výši 50 tisíc

Policisté v sobotu 29. června před 23. hodinou vyjížděli k nahlášené nehodě cyklisty, která se stala v Humpolci. Jak se ukázalo, muž byl opilý a nezvládl řízení svého kola. Skončil v jihlavské nemocnici.

„Sedmapadesátiletý muž jel po místní komunikaci po ulici Žižkova směrem k ulici Smetanova. Při sjíždění z vyvýšeného chodníku na parkoviště přiléhající k okraji vozovky cyklista vlivem opilosti nezvládl řízení jízdního kola a havaroval. Dechová zkouška na alkohol u cyklisty prokázala hodnotu 2,57 promile alkoholu v dechu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění cyklisty, který byl vozidlem zdravotnické záchranné sužby převezen do Nemocnice v Jihlavě,“ doplnila Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Ke zranění jiných osob nedošlo.  Při ohledání jízdního kola policisté zjistili, že přední část kola není vybavena bílým světlem. V zadní části se nacházelo světlo červené barvy, které nebylo v době ohledání kola v provozu.

V této souvislosti je důležité připomenout, že cyklista je účastník silničního provozu, pro kterého platí stejná pravidla silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích jako pro řidiče.

S alkoholem hrozí vysoké pokuty 

„Řidič – tedy i cyklista -  nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy. Požitím alkoholu a omamné látky ohrožuje sebe i ostatní a vystavuje se právnímu postihu. V případě zjištění požití alkoholu do jednoho promile mu hrozí pokuta ve správním řízení od 2 000 do 20 000 korun, nad jedno promile v částce 2 000 až 50 000 korun. Odmítne-li dechovou zkoušku, může mu být ve správním řízení uložena pokuta od 25 do 50 tisíc korun. Jediný rozdíl od postihu hrozícímu řidičům je ten, že cyklista nepřichází o svá řidičská oprávnění,“ dodala varování Čírtková.

Foto pixabay.com

Štítky cyklista, alkohol, nehoda, promile, policie, Lékárenský komplex Jihlava, Humpolec, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opilý cyklista spadl z kola a skončil v jihlavské nemocnici. Hrozí mu až pokuta ve výši 50 tisíc | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.