Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pomněnkový den: Na Vysočině se pohřešuje třicítka dětí. Všechny jsou z výchovných ústavů

Policie na Vysočině v současnosti pátrá po 30 dětech, každému z nich byla nařízena ústavní výchova, řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. V uplynulých pěti letech se podle ní v kraji pohřešovalo 1917 dětí. Téměř 85 procent z nich uteklo ze zařízení pro ústavní výchovu nebo z azylového zařízení. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo najít v pořádku, v roce 2013 ale byla jedna šestnáctiletá dívka z Jihlavy nalezena mrtvá. Za její vraždu byli o rok později odsouzeni tři lidé.

Na 25. května připadá mezinárodní den pohřešovaných dětí, známý jako Pomněnkový den. Připomíná se od roku 1983. Prvotním impulsem k němu byl 25. květen 1979, kdy se v New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec a jeho rodiče už ho nikdy neviděli. „V ČR se Pomněnkový den připomíná od roku 2004," uvedla Dana Čírtková.

Z dětí, po kterých policisté v kraji v uplynulých pěti letech pátrali, bylo 370 mladších 15 let. Děti podle Čírtkové často odcházejí z domova kvůli problémům, které neumí řešit. V současné době také mnohdy navazují kontakt s cizími lidmi prostřednictvím sociálních sítí.

Bral léky, po hádce odešel z domova 

Specifickou skupinou pohřešovaných jsou takzvané děti v ohrožení. Jsou mladší 15 let, mohou jim chybět potřebné léky, případně se mohly vzhledem k věku stát obětí nešťastné náhody nebo únosu.

Dítětem v ohrožení byl i třináctiletý chlapec pohřešovaný v roce 2016. Kvůli psychickým problémům bral léky, z domu odešel po hádce s otcem a bratrem. Pátraly po něm desítky policistů i policejní vrtulník, díky pomoci veřejnosti ho nakonec našli v pořádku v sousední vesnici u kamaráda.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pátrání, děti, policie, Pomněnkový den, Kraj Vysočina, Jihlava, New York, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomněnkový den: Na Vysočině se pohřešuje třicítka dětí. Všechny jsou z výchovných ústavů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.