Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Na Jihlavsku zahynula dvě mláďata kriticky ohroženého orla. Někdo skácel strom s hnízdem

Jihlavští policisté vyšetřují případ úmrtí dvou mláďat kriticky ohroženého orla mořského. Zahynula u Kostelní Myslové na Jihlavsku, protože někdo pokácel strom s jejich hnízdem. Úhyn orlů prověřuje policie, která dostala od ochránců přírody oznámení o nálezu 11. května. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické a policie.

Úhyn orlů prověřuje policie, která dostala od ochránců přírody oznámení o nálezu 11. května. 

Mladí orli mořští se zabili pádem z výšky. Někdo pokácel jen tento jediný strom," uvedla za Českou společnost ornitologickou Klára Hlubocká, která se psy pátrá po otrávených nástrahách a zvířatech, jež v důsledku toho uhynula.

Psí jednotka České společnosti ornitologické navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení. Vyjíždí i k případům na žádost policie a jiných institucí a k případům ohlášeným lidmi. 

Z loňských 54 zabitých ptáků bylo 43 dravců, mezi nimi šest orlů mořských.

Od letošního ledna do konce dubna bylo nalezeno 45 zabitých ptáků, z toho 29 dravců.

Uhynulá mláďata orlů byla podle policie v lese poblíž Kostelní Myslové, policisté místo prohledali. „Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," řekla mluvčí  policie Jana Kroutilová.

PSALI JSME: Tři orli mořští se na Jihlavsku otrávili zakázaným karbofuranem

Uhynulého dospělého orla a dvě mláďata našli lidé na Vysočině také v polovině dubna, uhynuli u obce Jamné na Jihlavsku. Odborníci v tomto případě potvrdili, že dravci byli otráveni zakázaným karbofuranem.

Z dvanácti mrtvých orlů mořských nalezených v Česku za letošní první čtyři měsíce podle Hlubocké prokázala analýza otravu karbofuranem u devíti. Podotkla, že orli mořští nemají přirozeného nepřítele, ohrožuje je jen člověk. Případy otrávených zvířat jsou podle Hlubocké v celé republice. „Na Uherskohradišťsku jsme na jedné lokalitě vypátrali celkem deset nálezů s podezřením na otravu," doplnila. Dodala, že na vyšetřování všech uvedených případů pracuje policie. 

Foto Klára Hlubocká | Zdroj ČTK

Štítky orel, mládě, úmrtí, hnízdo, strom, policie, okres Jihlava, Kostelní Myslová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Jihlavsku zahynula dvě mláďata kriticky ohroženého orla. Někdo skácel strom s hnízdem | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.