Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Starosta Batelova čelí obvinění z dotačního podvodu. Měl jsem si lépe ověřit podmínky, přiznal u soudu

Starosta Batelova na Jihlavsku Jiří Doležal (nestraník, zvolený za Hasiče pro Batelovsko) čelí obvinění z dotačního podvodu při stavbě obecní kanalizace v letech 2012 až 2014. S dalším spoluobžalovaným Jaromírem Mezerou a jednou právnickou osobou jim hrozí od pěti do deseti let vězení. Podle obžaloby měla být státu způsobena škoda přes pět milionů korun, uvedl dnes Jihlavský deník. Hlavní líčení bude u Krajského soudu v Brně pokračovat 1. dubna.

Starosta podle deníku před soudem minulý týden určité pochybení přiznal, ale odmítl, že by stát poškodil. „Byla to moje chyba, že jsem si lépe neověřil všechny dotační podmínky. Všechny peníze ale byly proinvestovány. Navíc jsem o tom nerozhodoval sám, ale celá rada," řekl starosta Batelova Jiří Doležal.

Batelov dostal od ministerstva zemědělství na kanalizaci dotaci přes 42 milionů korun a více než deset milionů od Kraje Vysočina. Menší část dotace musel nakonec městys kvůli nedodržení podmínek vrátit. Navíc musel zaplatit 1,6 milionu korun penále, uvedl deník.

Zkreslené údaje ve stavebním deníku 

Městys podle státního zástupce Jana Adama dostal dotaci na vybudování výhradně splaškové kanalizace. „Jenže část této kanalizace se nepostavila a neproinvestované peníze byly použity na výstavbu dešťové kanalizace, což bylo v zásadním rozporu s dotačními podmínkami," řekl listu Jan Adam.

Stavbyvedoucí Jaromír Mezera zodpovídal za vedení stavebního deníku. Podle státního zástupce údaje v deníku záměrně zkresloval a zapisoval do něj i práce, které nebyly provedeny.

Firma Syner VHS Vysočina byla podle informací Deníku obviněna jako právnická osoba. Podle obvinění jako zhotovitel prostřednictvím svého zaměstnance vše kryla a záznamy vedla tak, aby mohla být stavba zkolaudována i přesto, že vedla stavební deník se zkreslenými údaji a použila projekt a plány, které neodpovídaly skutečnosti.

Autoři | Foto www.drobnepamatky.cz

Štítky Batelov, podvod, soud, dotace, kanalizace, starosta, Jiří Doležal, Krajský soud v Brně, okres Jihlava, Jan Adam, VHS stavby a.s., Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Batelova čelí obvinění z dotačního podvodu. Měl jsem si lépe ověřit podmínky, přiznal u soudu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.