Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podvodník z Vysočiny vylákal erotické fotky od více než sedmdesáti dívek. Jednou z nich byla i čtrnáctiletá Kristýna

Policisté na Vysočině vyšetřují případ takzvaného sextingu. Na svědomí ho má jednatřicetiletý muž z Jihlavy, který zneužil důvěřivosti teprve čtrnáctileté Kristýny. Vydával se totiž za stejně starého kamaráda. Dívce lichotil jeho zájem a časem se nechala přemluvit k tomu, aby mu posílala erotické fotky.

Případ začal naprosto nevinně. Spolužačky ze třídy Kristýně řekly, že se jim na sociální síti ozval pěkný kluk z Jihlavy a začal si s nimi psát. Kristýna je sama požádala, aby se mu o ní zmínily a nenápadně ho ujistily o tom, že by jí v žádném případě nevadilo, kdyby ji kontaktoval.

„Příběhů, jako je tento, se odehrává po celé republice tisíce denně. Obliba takzaveného „sextingu“ mezi dětmi mladšími 15 let každoročně stoupá a často se pro ně stává dobrodružstvím, ochutnávkou zakázaného ovoce. Neuvědomují si případné následky a nepřipouštějí si, že sdílením svých intimních fotografií s ostatními riskují jejich zneužití – o tom, že se dopouštějí protiprávního jednání ani nemluvě (§ 192 Trestního zákoníku – Výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií). U jakýchkoliv digitálně šířených dokumentů přitom platí jediná pravda: pokud se jednou dostanou do on-line světa, tak v něm zůstávají navždy, bez ohledu na to, zdali byly smazány ze serverů nebo ne,“ varuje mluvčí policistů Ondřej Moravčík.

„Zpočátku si Kristýna užívala zájmu ze strany Martina a lichotilo jí, že se o ni zajímá kluk, který má stejné záliby a koníčky jako ona a navíc je velmi inteligentní. Virtuální přátelství přerostlo v lásku a Kristýně proto nepřišlo vůbec divné, že po ní chce Martin zaslat fotografii, na které bude úplně nahá. On jí přeci také slíbil zaslání podobné fotografie,“ popisuje další pokračování příběhu Kristýny a Martina Ondřej Moravčík, mluvčí policie a koordinátor prevence. 

Z milého kamaráda vulgární agresor

Jakmile Kristýna fotku odeslala, tak se Martinovo chování úplně změnilo. Z milého a vtipného přítele se rázem stal vulgární agresor, který Kristýně jednoduše sdělil, že pokud mu nezašle další intimní fotografie, tak tu stávající zveřejní na falešném facebookovém profilu, který založí.

„Kristýna ze strachu souhlasila a fotografie zaslala, styděla se za to, co udělala a měla ohromný strach, aby se to nedozvěděli rodiče a spolužáci ve škole,“ pokračuje Moravčík.

Martin po Kristýně během několika následujících měsíců chtěl další fotky a napsal jí, že se s ní chce sejít a kdyby nesouhlasila, tak ať si uvědomí, že o její fotografie by určitě měli spolužáci zájem. Kristýna se psychicky složila a věc oznámila na policii.

Plánované setkání pod dohledem kriminalistů 

Ta se případem začala zabývat, konkrétně si ho vzali na starosti policisté ze specializovaného útvaru, který vyšetřuje kybernetickou kriminalitu a poměrně rychle se jim chlapce podařilo vystopovat. Ve skutečnosti se však jednalo o jednatřicetiletého muže z Vysočiny, který obdobným způsobem vylákal intimní fotografie od více než sedmdesáti dívek.

„Plánované setkání, na které byla Kristýna vylákána, již probíhalo pod dohledem několika kriminalistů a ve chvíli, kdy se vyděrač dostavil, byl zadržen Policií ČR. Příběh však šťastný konec nemá – ačkoliv byl pachatel dopaden před tím, než stihl cokoliv zveřejnit na internetu, popřípadě než stihl fyzicky ublížit Kristýně, psychické útrapy, kterými si dívka prošla, v ní zanechaly hluboké rány, které se budou zacelovat ještě hodně dlouho,“ sdělil Moravčík.

Foto Drbna

Štítky zneužití, podvod, fotky, sexting, policie, Kraj Vysočina, Jihlava, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník z Vysočiny vylákal erotické fotky od více než sedmdesáti dívek. Jednou z nich byla i čtrnáctiletá Kristýna | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.