Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: V Jihlavě a Praze bude o něco méně pervitinu. Policie zadržela skupinu dealerů

Policisté v tomto týdnu na různých místech Jihlavy a také v Praze zadrželi celkem sedm podezřelých mužů. Jde o skupinu, která obchodovala s drogami. Během domovní prohlídky kriminalisté zajistili drogy, peníze a také zbraň. Pachatelům hrozí pět až deset let ve vězení.

 „Vypátrat a rozkrýt trestnou činnost mužů, kteří se dopouštěli drogové trestné činnosti, se kriminalistům územního odboru Jihlava podařilo na základě jejich výborné operativní činnosti. Prověřování náročného případu vyústilo v pondělí 25. února v realizaci, v rámci které bylo kolem poledne na různých místech zadrženo celkem sedm podezřelých mužů. Čtyři muži byli zadrženi v Praze a zákrok probíhal ve spolupráci s pražskou zásahovou jednotkou, tři z podezřelých jeli v tu dobu ve vozidle Škoda Fabia, čtvrtý byl v bytě,“ popsala Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Zbývající tři podezřelí muži skončili s pouty na rukou při zákroku na různých místech v Jihlavě, a to tam, kde aktuálně pobývají nebo na ulici. Všech sedm zadržených mužů skončilo v policejních celách v Jihlavě.

„Provedli jsme domovní prohlídku v bytě v Praze, kde jeden ze zadržených mužů bydlí, a dále prohlídku vozidla,“ řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že kriminalisté zajistili drogy, finanční hotovost a také zbraň, jednalo se o nefunkční repliku. Zajištěné drogy budou zaslány na odborné policejní pracoviště k provedení expertízy.

Bohaté zkušenosti s trestnou činností

U tří zadržených mužů kriminalisté nezjistili, že by se na trestné činnosti přímo podíleli a po provedení nezbytných úkonů byli ze zadržení propuštěni.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání čtyř mužů ve věku 23, 28, 41 a 42 let. „Jednačtyřicetiletý muž z Prahy byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ doplnil Radomír Němec. Jak dále dodal, zbývající tři muži, kteří v Jihlavě buď pracují, nebo zde bydlí, byli obviněni ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Ukázalo se, že všichni čtyři obvinění rozhodně nejsou nováčky v trestné činnosti. Všichni čtyři obvinění již byli v minulosti soudně trestáni. Jednačtyřicetiletý muž byl v minulosti odsouzen již několikrát a opakovaně si trest odpykal ve věznici. „Převážně byl potrestán za drogové delikty, naposledy byl z výkonu trestu odnětí svobody propuštěn vloni v létě a v poměrně krátké době poté se znovu začal dopouštět drogové trestné činnosti,“ pokračuje Kroutilová.

Čtveřice mužů distribuovala pervitin dalším lidem. Konkrétně jednačtyřicetiletý muž prodával drogy nejprve v Jihlavě a po přestěhování v Praze, přičemž si od něho nakupovali pervitin i oba mladší obvinění muži.

Společná cesta za nákupem do Prahy

„Třiadvacetiletý a osmadvacetiletý muž poté drogy distribuovali dalším lidem na území města Jihlavy. Při cestě za nákupem drog do Prahy s nimi někdy jezdili i další zájemci. Osmadvacetiletý muž prodal v Jihlavě některým zájemcům i několik desítek gramů pervitinu. Dvaačtyřicetiletý muž zprostředkovával osmadvacetiletému muži nákup pervitinu, pro který spolu jezdili do Moravskoslezského kraje, a za to od něho dostával drogy jako odměnu. Takto získaný pervitin směřoval do Jihlavy, kde ho muži distribuovali. Opatřili si takto celkem přes sto gramů pervitinu, který rozprodali, přičemž starší z nich zpravidla pomáhal zájemce shánět a mladší drogy prodával,“ vysvětluje mluvčí policistů.

Také tento týden v pondělí měli muži v plánu pokračovat ve své „práci“. Plány jim ale svým rozsáhlým zákrokem překazili policisté.

Stíháni na svobodě

Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného jednačtyřicetiletého muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.

Zbývající tři obvinění muži byli po provedení příslušných procesních úkonů ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Za spáchaný zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí jednačtyřicetiletému muži trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů s tím, že zbývající tři obvinění muži mohou být za spáchaný přečin potrestáni až pětiletým trestem odnětí svobody.

Foto Policie ČR

Štítky pervitin, dealer, policie, zadržení, vězení, Jihlava, Praha, droga, metamfetamin, kriminalita, Škoda Fabia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Jihlavě a Praze bude o něco méně pervitinu. Policie zadržela skupinu dealerů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.