Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Autobazar i zámek někdo zapálil úmyslně, zní závěr kriminalistů. Po žhářích teď pátrají

Zdá se, že kriminalisté na Vysočině zásadním způsobem postoupili ve vyšetřování dvou velkých požárů. Konkrétně je řeč o humpoleckém autobazaru, kde hořelo v listopadu 2017, a dále pak o požáru zámku v Horním Maršově v Královéhradeckém kraji ze srpna loňského roku. Ukázalo se totiž, že tyto dva případy spolu úzce souvisí, na svědomí je má stejná skupina lidí.

Oba požáry si vzali na starost kriminalisté z Vysočiny. U obou požárů se jednoznačně potvrdila stanovená prověřovací verze, že oba byly založeny úmyslně skupinou pachatelů, kteří tímto svým jednáním sledovali konkrétní účel. Způsobené škody jsou vyčísleny a dosahují skoro k šesti milionům korun,“ sdělila dnes k případu Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Horním Maršově na zámku vyšetřovatelé našli několik ohnisek požáru a expertizy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách na místě činu. Technickou závadu, nedbalost i pojistný podvod policie vyloučila. Škoda byla odhadnuta asi na pět milionů korun.

Vyšetřovatelé případu mají nyní k dispozici několik expertiz a vyhodnocené stopy z míst činů, po pachatelích ale dál pátrají. „Detailnější informace ke stavu věci však nelze v současné době poskytnout, aby tím nebylo ohroženo prověřování,“ doplnila Čírtková. Věc je nyní kvalifikována jako zvlášť závažný zločin obecného ohrožení.

Humpolci plameny zničily nejméně osm aut, škola byla vyčíslena téměř na milion korun. Od začátku policie pracovala s verzí, že byl autobazar zapálen úmyslně.

„Policie má popis pravděpodobných pachatelů a vozu, se kterým byli u obou požárů,“ řekl už dříve Jan Čížkovský, mluvčí policejního ředitelství v Hradci Králové.

V případě dopadení hrozí žhářům až patnáct let ve vězení, protože jednali jako organizovaná skupina.

Foto Policie ČR

Štítky požár, Humpolec, Horní Maršov, žhář, policie, zámek, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobazar i zámek někdo zapálil úmyslně, zní závěr kriminalistů. Po žhářích teď pátrají | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.