Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Řidič vyjel s autem neočištěným od sněhu. Srazil chodkyni, převezl ji na urgent

Mít očištěné auto od sněhu je opravdu hodně důležité. O tom se přesvědčil dvaačtyřicetiletý řidič v Třebíči, který kvůli špatnému výhledu z okna přehlédl chodkyni a srazil ji. Žena skončila na třebíčském urgentu.

Nehoda se stala v sobotu 19. ledna krátce před jedenáctou hodinou dopoledne na silnici na ulici M. Majerové v Třebíči.  „Dvaačtyřicetiletý řidič jel s osobním vozidlem Škoda Octavia a v době jízdy neměl z vozidla zajištěný dostatečný výhled kvůli námraze a  nečistotám na předním, bočních a na zadním skle. Když projížděl ve směru od ulice Kpt. Jaroše k ulici Táborská, tak neumožnil bezpečné přejití sedmašedesátileté chodkyni, která přecházela po vyznačeném přechodu pro chodce,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Uvedený řidič ženu srazil. Chodkyně se zranila a muž ji převezl k ošetření na urgent do třebíčské nemocnice.

Na osobním autě nevznikla žádná hmotná škoda. U obou účastníků nehody provedli policisté dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Případ dopravní nehody šetří policisté z dopravního inspektorátu Třebíč.

„V této souvislosti upozorňujeme všechny řidiče, že si musí před jízdou své vozidlo očistit od sněhu a námrazy. Zákon o provozu na pozemních komunikacích přímo stanoví, že řidič nesmí řídit vozidlo, na kterém jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. A nesmí také řídit vůz, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na silnicích,“ varuje Dana Čírtková.

V praxi to znamená, že je třeba očistit na autě všechna okna, a to i zadní a boční. Dále je nutné nezapomenout na zpětná zrcátka a střechu vozu, na které se může vytvořit vysoká vrstva sněhu, která se pak za jízdy může uvolnit a řidiči může zcela znemožnit výhled z vozidla. „Pokud řidič vozidlo řádně neočistí vystavuje se pokutě v příkazním řízení až 2 000 korun a sankci do 2 500 korun ve správním řízení,“ doplnila na závěr mluvčí policistů.

Foto pixabay.com

Štítky sníh, auto, chodkyně, střet, zranění, Třebíč, Škoda Octavia

Řidič vyjel s autem neočištěným od sněhu. Srazil chodkyni, převezl ji na urgent | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.