Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Majitelé chat v kraji najdou na klice visačku s informacemi, jak objekt zabezpečit na zimu

Blíží se zima, a lidé proto zazimovávají své chaty a chalupy. Na to reagují také policisté na Vysočině, kteří se v těchto dnech zaměřují na kontrolu třeba i chatových oblastí. Ve svém hledáčku mají hlavně zloděje, kteří se před zimou a v zimě často do chat nebo chalup vloupají. A majitelům pak vznikají nemalé škody.

S kontrolami policie začala v chatové oblasti Pávov na Jihlavsku. A budou pokračovat v dalších oblastech po celém kraji. „Policisté při kontrolách na objekty umisťují informační kartičky – visačky na kliku, které obsahují rady, jak si rekreační objekt správně zabezpečit,“ vysvětluje David Linhart, mluvčí policistů.

A dále dodává, že na území Kraje Vysočina má z dlouhodobého hlediska největší podíl na úseku nápadu trestné činnosti majetková kriminalita. Mezi jednu z oblastí majetkové kriminality patří právě vloupání do víkendových chat a chalup. Od ledna letošního roku do konce října došlo v Kraji Vysočina k celkem 70 případům krádeží vloupáním do víkendových chat, přičemž způsobená škoda na poškození nemovitostí a odcizených věcech překročila částku 900 tisíc korun. „Z tohoto důvodu se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina rozhodli této problematice čelit cílenou prevencí a preventivními aktivitami, které budou směřovat na majitele těchto objektů,“ doplňuje Linhart.

Dopadení zloděje je ale v tomhle případě poměrně složité, neboť majitelé vloupání často zjistí až po delší době. S postupem času tak dochází k poškození nebo zničení některých stop, které pachatel na místě zanechal. „Práci policistům znesnadňuje také to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a při pátrání po pachateli tak policistům poskytnout důležité informace,“ pokračuje mluvčí policistů.

Zloději berou vše, co se dá zpeněžit

Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí a nejčastěji si z těchto nemovitostí odnášejí zahradní nářadí, motorové pily, elektroniku, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby, starožitnosti, oblečení nebo například potraviny a alkoholické nápoje. Zloděj ale odcizí prakticky všechno, co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Chatu může využít také pouze k přespání, a to především v chladnějším počasí.

„Majitelům chat v této souvislosti doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit například elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry a o nářadí a předměty, které je možné využít k páčení,“ radí Linhart.

Pokud ale k vloupání do rekreačního objektu přece jen dojde, je pro policisty velice důležité, aby majitelé nevstupovali dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil na tísňovou linku 158.

Foto Policie ČR

Štítky chata, chalupa, policie, zima, kontrola, zloděj, vloupání, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Pávov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé chat v kraji najdou na klice visačku s informacemi, jak objekt zabezpečit na zimu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.