Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bylo zadrženo deset běženců i s převaděči, dva jeli v kufru. Zapojila se i policie na Vysočině

Dva případy převaděčství a pokusu nelegálního překročení státních hranic nyní řeší policisté. Vše se odehrálo ve čtvrtek odpoledne a v noci ze čtvrtka na pátek. Dva lidé cestovali také v kufru u osobního auta. Do zásahu se zapojili také policisté z Vysočiny.

Skupinu běženců odhalili policisté z odboru cizinecké policie v Ústí nad Labem, a to na dálnici D8 ve směru do SRN. Cizinci jeli v osobním autě s rakouskou SPZ, které řídil řidič bulharské národnosti.

„Policisté zjistili, že ve vozidle se nachází šest osob bez dokladů, které shodně uvedli, že jsou Iráčané. Jednalo se o rodinu pěti sourozenců, ve složení muž (22 let), žena (24 let) s osmiletou dcerou a dalšími třemi sestrami (18, 19, 20 let). Vzhledem k tomu, že nikdo z nich nedisponval platným cestovním dokladem, oprávněním ke vstupu a pobytu na území ČR a nepožádali o mezinárodní ochranu, zahájili policisté řízení o správním vyhoštění, na jehož konci bude navrácení cizinců do domovského státu,“ uvedla k případu Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie.

Než se tak stane, bude rodina umístěna do zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové. Řidič vozidla, 57letý Bulhar, byl zadržen a policisté s ním již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu napomáhání k nelegálnímu pobytu (převaděčství).

Skupinu čtyř Vietnamců spolu s řidičem pak ve čtvrtek 4. října v odpoledních hodinách převzali od kolegů z mobilního dohledu Celního úřadu Kraje Vysočina policisté odboru cizinecké policie v Jihlavě. Osobní auto se slovenskou SPZ bylo kontrolováno na dálnici D1 ve směru na Prahu, konkrétně na 137. kilometru. Sedmatřicetiletý Ukrajinec, který auto řídil, převážel dvě osoby. Při kontrole zavazadlového prostoru byli nalezeni další dva lidé.

„Skupinu cizinců nespojují žádné rodinné vazby a jedná se o dva dospělé muže, jednoho mladistvého a jednoho nezletilého chlapce. Oba chlapci byli předáni pracovníkům OSPOD (Orgán sociálně – právní ochrany dětí) s tím, že okresní soud v Jihlavě již rozhodl o jejich umístění do dětského domova. Zbylí dva muži nyní čekají na výsledek readmisního řízení, které v jejich případě policisté zahájili s cílem navrácení cizinců do státu, ze kterého k nám přicestovali, tj. na Slovensko,“ pokračuje Rendlová.  

Nebude-li návrh české strany ze strany Slovenské republiky akceptován, budou muži umístěni do zařízení pro zajištění cizinců v Balkové a vyhoštěni z České republiky do domovské země. „S řidičem již probíhá zkrácené trestní řízení v souvislosti se spácháním trestného činu převaděčství, na jehož výsledek si počká v policejní cele,“ doplnila mluvčí cizinecké policie.

Ještě doplnila, že ředitelství služby cizinecké policie každodenně realizuje na celém území ČR opatření směřující k potírání nelegální migrace. Výsledkem této činnosti, od začátku letošního roku, je 164 zajištěných tranzitních nelegálních migrantů a 11 odstíhaných převaděčů.

Foto Policie ČR

Štítky běženci, zadržení, převaděčství, policie, Kraj Vysočina, Cizinecká policie, automobil, Česko, Německo, Slovensko, Ústí nad Labem, Dálnice D8, Okresní soud v Jihlavě, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bylo zadrženo deset běženců i s převaděči, dva jeli v kufru. Zapojila se i policie na Vysočině | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.