Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

„Voják“ a „námořník“ z Facebooku obral dvě ženy z Vysočiny o více než půl milionu korun

Policisté na Vysočině se v současné době zabývají dvěma podobnými případy, při kterých byly osloveny dvě ženy, a to prostřednictvím sociální sítě. Pachatel, který má vše na svědomí, si postupně získával jejich důvěru a poté požadoval různé smyšlené platby. Obě ženy podvodníkovi uvěřily a přišly o statisícové částky.

„Jedna z žen poslala finanční hotovost na podezřelý účet i přes opakovaná varování finančních institucí. Případy nejsou jedinými tohoto druhu a policisté proto opět občany varují před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou sociálních sítí,“ varuje Jana Kroutilová, policejní mluvčí.

Už v minulém týdnu se na policisty na Žďársku obrátila podvedená žena, která přišla bezmála o 170 tisíc korun. A v tomto týdnu přijali policisté na Jihlavsku oznámení od ženy, která byla také podvedena a přišla o celkovou částku 380 tisíc korun.

„V obou případech vše začalo tím, že ženě přišla na sociální síti „žádost o přátelství“ od neznámé osoby vystupující pod cizokrajně znějícím mužským jménem (u každé z nich se jednalo o jiné jméno). Žena žádost přijala a poté začala s pachatelem komunikovat. Sdělovala mu informace o sobě, na to pachatel reagoval obdobnými informacemi o něm a emocionálně zabarvenými reakcemi si získával důvěru ženy. Jeden z pachatelů tvrdil, že je italský námořník a druhý o sobě uvedl, že je americký voják na misi v Asii,“ pokračuje Kroutilová.

Čekání na zásilku 

Smyšlené životní historky pachatelů se lišily. „Námořník“ ženě napsal, že jeho loď byla přepadena a on jí posílá balík s penězi, „voják“ obdržel více než milion dolarů a potřeboval je rychle někam poslat. V obou případech tedy měla žena očekávat zásilku.

„Jedné z nich poté přišla zpráva, která ji vyzývala k zaplacení finanční hotovosti z důvodu poplatku za doručení balíku. Když peníze na účet žena zaslala, situace se opakovala s výzvou k uhrazení ještě vyšší částky. Žena si peníze půjčila u finanční společnosti, kde ji upozornili na možnost podvodu, žena peníze na účet poslala, a to i přesto, že byla ještě při odesílání částky upozorněna, že se jedná o rizikový účet,“ říká policejní mluvčí.

Pak si u jiné finanční společnosti půjčila další peníze, opět je poslala na účet. Následně obdržela zprávu, že „námořník“ na lodi umírá a další výzvu k zaplacení peněz za zásilku, ty už ale nezaplatila a obrátila se na policii.

Druhou ženu odkázal „voják“ na další neznámou osobu na sociální síti vystupující opět pod mužským jménem, které vyvolávalo dojem, že se jedná o cizince. „Tento pachatel pak s ženou jednal o doručení balíku s tím, že opakovaně žádal o zaslání finančních částek na účty, a to se zdůvodněním, že se jedná o různé poplatky. Žena peníze v eurech poslala ve třech případech,“ popisuje mluvčí policistů.

Až pět let ve vězení 

Po přijetí trestních oznámení kriminalisté v obou případech začali případy prověřovat. Úkony trestního řízení jsou zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za který lze uložit trest odnětí svobody až na pět let. Kriminalisté v současné době oba případy prověřují, provádějí šetření, pátrají po pachateli a zjišťují, kam peníze podvedených žen směřovaly.

Sociální sítě jsou velmi populární a lidé je používají jako běžný prostředek komunikace. Je však nutné být zde obezřetnější více než kdekoli jinde. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujeme, je skutečně tím, za koho se označí. „Do „přátel“ by si měl každý uživatel sociálních sítí přidávat jen lidi, se kterými se zná a ověřil si jejich totožnost. Komunikace s neznámými osobami je vždy riziková, stejně jako zveřejňování přílišného množství osobních nebo citlivých informací o sobě. Pachatel si může svoji oběť vytipovat už na základě zveřejněných informací, navíc může tyto informace použít při komunikaci k navázání přátelštějšího vztahu nebo je následně použít proti oběti,“ radí Kroutilová.

Hra na city 

Pachatel se snaží svoji oběť nejčastěji přesvědčit o své náklonosti, citech, společném budoucím životě nebo zisku, který pro všechny vznikne, vše s cílem získat důvěru a poté pro sebe zisk tím, že mu oběť začne posílat peníze na smyšlené věci. Může se jednat například o různé poplatky, zpáteční cestu z cizí země, náklady na léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí, přesun peněz ze zahraničí.

„Pokud se již někomu stane, že zašle peníze na účet podvodníka a ten se ho místo slíbené věci snaží přesvědčit k zaslání další finanční částky, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte. V situaci, kdy si člověk není jistý, pomůže poradit se se svými rodinnými příslušníky nebo skutečnými přáteli, kteří mají odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí. Pokud vznikne podezření, že došlo k protiprávnímu jednání, oznamte případ policii,“ uzavírá policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Cílem pachatele je získání důvěry, vzbuzení lítosti či soucitu a následné získání finančních prostředků, které mu oběť sama zašle na bankovní účet, a to často opakovaně. V mnoha případech je podvedeným člověk, který sám není v dobré finanční situaci, peníze si půjčí a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná.

Foto pixabay.com

Štítky podvod, sociální sítě, policie, peníze, sociální síť, Kraj Vysočina, důvěra, Facebook, okres Žďár nad Sázavou, Asie, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Voják“ a „námořník“ z Facebooku obral dvě ženy z Vysočiny o více než půl milionu korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.