Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Dlužíte na pojištění, podepište mi smlouvu na pohřeb, zaútočil muž na seniora v Jihlavě

Jihlavští kriminalisté objasnili závažný případ násilné trestné činnosti spáchané na starším muži. Na svědomí ho má dvaapadesátiletý recidivista, který se lstí dostal do bytu staršího muže v krajském městě. Tam ho fyzicky i slovně napadal a neštítil se ani nabídky pohřbu pro muže. Dokonce měl s sebou i potřebné formuláře, které stačilo jen vyplnit.

Případ se stal v sobotu 1. září v Jihlavě. „Pachatel v ranních hodinách vstoupil do bytového domu, kde přišel k bytu staršího muže. Ten otevřel a neznámý muž mu začal tvrdit, že dluží na zdravotním a sociálním pojištění. Poté vstoupil do bytu jeho zaskočeného obyvatele. Pachatel stále na muže tlačil, snažil se ho přimět k vydání peněz nebo nějaké věci a odmítal odejít. Když neuspěl, nabízel staršímu muži vypravení pohřbu, přinesl si s sebou i formuláře a vyžadoval vyplacení zálohy, což obyvatel bytu opět odmítl,“ vypráví začátek události Jana Kroutilová, policejní mluvčí.

Ani toto na staršího muže nezabíralo, zmíněný recidivista proto přidal na agresivitě – slovní i fyzické. K útoku na seniora použil dokonce i dřevěný předmět. V bytě vzal různé cennější věci, včetně televizoru, který odmontoval ze stěny. Z bytu odešel až po několika hodinách, předtím ale ještě pod pohrůžkou dalšího násilí přinutil vyděšeného obyvatele bytu podepsat prohlášení, že mu věci daroval.

Starší muž neutrpěl zranění, které by si vyžádalo lékařské ošetření.

„Napadený starší muž oznámil případ až následně a policisté ho začali ihned s maximálním nasazením prověřovat. Zjistili veškeré dostupné informace k podezřelému muži a okamžitě po něm začali pátrat. Prověřování závažného případu převzali jihlavští kriminalisté. Provedli ohledání a zadokumentování místa činu a důkladné šetření v lokalitě. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání čtyř trestných činů. Intenzivní operativní šetření bylo v krátké době zakončeno úspěchem,“ pokračuje Kroutilová.

Čtyři trestné činy

Minulý týden ve středu kriminalisté podezřelého muže v Jihlavě vypátrali, zadrželi ho na ulici a skončil v policejní cele. „Zadržený muž měl u sebe dva druhy nevyplněných formulářů a vizitky,“ řekl Michal Olejníček, komisař oddělení obecné kriminality. V jednom z formulářů jsou nabízeny „pohřební služby“ a v druhém „prodej a výkup zboží“. Některé části textu jsou nesrozumitelné, špatně formulované a s četnými chybami. Na vizitce je uvedeno jméno a příjmení, číslo mobilního telefonu a opět nabízení „pohřebních služeb“ a „prodej a výkup zboží.“ Písemnosti kriminalisté zajistili.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání zadrženého muže. „Dvaapadesátiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, zločinu vydírání spáchaného se zbraní, přečinu porušování domovní svobody, při kterém užil násilí a čin spáchal se zbraní, a dále přečinu podvodu ukončeného ve stádiu pokusu, a to jen díky intenzivní obraně poškozeného,“ řekl Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality.

Obviněný muž má za sebou bohatou trestní minulost, byl již více než dvacetkrát soudně trestán, zejména za majetkovou a dále také za násilnou trestnou činnost,“ dodal komisař Michal Olejníček s tím, že byl podán státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o vzetí dvaapadesátiletého muže do vazby a v pátek ho policisté eskortovali do věznice.

Za spáchanou trestnou činnost mu lze uložit trest odnětí svobody až na deset let.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Mimo jiné také prověřují, zda se obviněný muž nedopustil ještě další trestné činnosti. Vzhledem k tomu, že měl u sebe formuláře a vizitky, je možné, že se do kontaktu s ním dostaly také jiné osoby. Obviněný muž mohl při svém kontaktu se staršími lidmi nabízet „pohřební služby“ či prodej a výkup zboží. Ukázka obou formulářů je součástí přílohy. Občané, kteří se se specifickým jednáním obviněného muže setkali, se mohou policii přihlásit na tísňové lince 158,“ doplňuje dále policejní mluvčí.

V souvislosti s tímto případem policisté opětovně apelují na starší lidi, aby byli ve vztahu k neznámým osobám více obezřetní, nepouštěli je do svých domovů, a nedávali jim tak příležitost jim ublížit nebo je okrást.

Foto Policie ČR

Štítky napadení, loupež, pohřeb, senior, policie, vězení, kriminalita, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlužíte na pojištění, podepište mi smlouvu na pohřeb, zaútočil muž na seniora v Jihlavě | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.