Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nevinni. V kauze předražených sypačů tresty nepadaly, soud Joukla a Míku zprostil obžaloby

Ředitel Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Jan Míka ani bývalý náměstek hejtmana Libor Joukl se při nákupu sypačů před devíti lety nedopustili trestného činu. Konstatoval to dnes soudce jihlavského okresního soudu Zdeněk Chalupa. Oba zprostil obžaloby.

Podle žalobce Kamila Špeldy se dopustili trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, Míka navíc pletich. Pro oba požadoval šest až sedm let vězení a peněžitý trest. Proti dnešnímu rozhodnutí soudu se odvolal. Joukl s Míkou od začátku vinu odmítali.

Soud se zabýval nákupem 28 údajně předražených sypačů, za které krajští silničáři zaplatili přes 128 milionů korun. Žalobce se časovou osou snažil prokázat, že byl obchod připravený dřív, než se Míka stal šéfem krajských silničářů, že byl připravený pro konkrétního dodavatele a předražen o více než 30 milionů. Upozorňoval na korupční charakter jednání. Podle soudu se nic z toho nepodařilo prokázat.

Míka už dřív soud upozornil na to, že původní technika krajských silničářů byla nevyhovující, zastaralá a při provozování leckdy nebezpečná. Jeho trestním stíháním podle něj vyvrcholily spory uvnitř organizace, kterou začal řídit na jaře 2009. Nedovolil údajně pokračovat v nákupech levné, ale nevhodné techniky, navíc pořizované v rozporu se zákonem.

ČTĚTE VÍCE: V kauze nákupu sypačů žádá jihlavský žalobce šest až sedm let vězení 

Zakázku na dodávku 28 sypačů v minulosti prošetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pochybení v průběhu zakázky nenašel. Podle žalobce ale byly podmínky diskriminační a zakázka byla předražená o asi 34 milionů korun. Poškozeným měl být Kraj Vysočina, který se však s žádostí o náhradu škody k řízení nepřipojil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by z realizované zakázky měli obžalovaní prospěch, nebo že by někoho poškodili.

Joukl, v současnosti investiční náměstek ředitele Krajské správy a údržby silnici Kraje Vysočina, jednorázový nákup velkého počtu sypačů obhajoval potřebou snížení průměrného stáří techniky silničářů. Technické požadavky byly podle něj opodstatněné vzhledem k zimním poměrům na Vysočině a měly zajistit komfort a bezpečí řidičů. Soudce dnes nákup označil za pochopitelné manažerské rozhodnutí.

Žalobce podal obžalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě začátkem roku 2015. Poté, co soudci řešili, v čí kompetenci případ je, rozhodl soudce Zdeněk Chalupa o zastavení trestního stíhání. Proti tomu podal státní zástupce stížnost. Krajský soud mu vyhověl a rozhodl, že soud má nařídit hlavní líčení, provést důkazy a teprve potom rozhodnout. Poprvé se hlavní líčení konalo v březnu 2017.

Foto tatra.cz | Zdroj ČTK

Štítky Libor Joukl, Jan Míka, sypač, nákup, soud, zproštění, Kraj Vysočina, technika, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Okresní soud v Jihlavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevinni. V kauze předražených sypačů tresty nepadaly, soud Joukla a Míku zprostil obžaloby | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.