Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kauza předražených sypačů opět u soudu. Joukl a Míka vinu odmítají, odkazují se na výroky znalců

Zhruba po roce se kauza předražené zakázky na krajské sypače dostala znovu k soudu. Žaloba viní bývalého náměstka hejtmana Libora Joukla a ředitele krajských silničářů Jana Míky, oba vinu odmítají. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý.

Nákup vyšetřoval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Podle jeho závěrů byla zakázka předražena o 33 milionů korun. Tato škoda byla podle žalobce stanovena jako rozdíl mezi cenou podle uzavřené kupní smlouvy a cenou obvyklou za jednotlivé části dodávky. 

Podle znaleckého posudku, jehož závěry dnes před soudem zazněly, ale byla obvyklá cena dodávky v roce 2009 i 121 milionů korun. Silničáři zaplatili za novou techniku 128 milionů korun, tedy se pořizovací cena blížila ceně v čase a místě obvyklé.

Podle státního zástupce Kamila Špeldy obžalovaní při zadání veřejné zakázky nebrali v potaz připomínky odborné veřejnosti a cenovou nevýhodnost a prosadili diskriminační podmínky zadávací dokumentaci, které byly výhodné jen pro jednoho uchazeče. Obžalovaní se brání výroky soudních znalců, podle kterých mohli zadávací podmínky splnit i další uchazeči.

Joukl i Míka vinu od začátku odmítali. Výběrové řízení na nákup sypačů bylo podle Joukla už dříve prověřeno, mimo jiné i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, aniž bylo shledáno porušení zákona. Joukl také dříve upozornil na to, že Kraj Vysočina, jemuž podle obžaloby vznikla škoda, odmítl uplatnit nárok na její úhradu. O tom, že kraj nebude v této kauze uplatňovat práva poškozeného, rozhodli krajští radní v prosinci 2014.

Žalobce podal obžalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě začátkem roku 2015. Poté, co soudci řešili, v čí kompetenci případ je, rozhodl soudce Zdeněk Chalupa o zastavení trestního stíhání. Proti tomu podal státní zástupce stížnost. Krajský soud mu vyhověl a rozhodl, že soud má nařídit hlavní líčení, provést důkazy a teprve potom rozhodnout. Poprvé se hlavní líčení konalo v březnu 2017.

Joukl, jenž je v současnosti investičním náměstkem ředitele Krajské správy a údržby silnici Kraje Vysočina, je obžalovaný z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a dražbě. Míka je kromě pletichy obžalovaný ještě z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Hrozí jim trest vězení od dvou do osmi let. Oba vinu odmítají.

Foto Automobile Revue | Zdroj ČTK

Štítky zakázka, sypač, obvinění, Jan Míka, hlavní líčení, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Kraj Vysočina, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Okresní soud v Jihlavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza předražených sypačů opět u soudu. Joukl a Míka vinu odmítají, odkazují se na výroky znalců | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.