Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bílý kruh bezpečí v Jihlavě loni pomohl mnoha lidem. Zaznamenal více telefonátů

Jihlavský Bílý kruh bezpečí (BKB) loni požádalo o pomoc 2527 lidí, o 100 procent víc než v roce 2016. Bylo mezi nimi i 17 lidí ze Žďárska, kteří mohli využít novou poradnu přímo ve Žďáru nad Sázavou. BKB ji v loňském roce otevřel v důsledku spolupráce s tamní Charitou. Poradna pomáhá i v místě bydliště obětí - chce tak minimalizovat jejich trauma. Poskytuje psychologickou, právní i finanční pomoc, ta loni činila 90 tisíc korun, řekl vedoucí poradny Antonín Křoustek.

Osobních konzultací podle Křoustka meziročně mírně ubylo. Loni jich bylo 228, o rok dřív 297. O třetinu, na 918, ale narostl počet telefonických žádostí o pomoc. E-mailem se na poradnu obrátilo 1381 lidí, čtyřnásobek oproti roku 2016. Podle Křoustka poradna působí pro celý kraj a dostává se víc do povědomí. Zda se o poradně oběti dozvědí, závisí podle něho do značné míry na přístupu policistů, kteří se k obětem trestných činů dostávají jako první.

Zásadou pomoci BKB je práce v týmu psychologů a právníků. Nejtěžší je podle Křoustka získat důvěru obětí a vysvětlit jim, že do situace se nedostaly vlastní vinou. Ujištění potřebují týrané ženy, stejně jako podvedení senioři. V místě bydliště klientů pomáhala loni BKB ve 44 případech.  Devatenáct klientů pracovníci poradny doprovázeli při soudních nebo policejních jednáních a šestadvaceti pomohli finančně.

Státní peníze

Oběti a pozůstalí mají nárok na peníze od státu, žádost o ně pomůže BKB vyplnit. Poradna ale poskytuje i mimořádné prostředky díky Nadačnímu fondu Filipa Venclíka. Pomohla třeba seniorce, kterou podvodnice připravila o veškeré peníze. Neměla ani na zaplacení léků. „O státní peníze mohou lidé žádat třeba v případě zranění, a to útočník ani nemusí být vypátrán. Stačí doba léčení delší než tři týdny a nahlášení na policii,“ vysvětlil Křoustek. Člověk pak má nárok na 10 tisíc korun jako kompenzaci za to, že ho stát neochránil. Při době léčení šest týdnů se nárok zvyšuje na 50 tisíc korun. Platí to i pro případ posttraumatického stresového syndromu, který musí ověřit odborník. O peníze lze podle Křoustka žádat dva roky zpětně.

V loňském roce BKB pomáhal i na Pelhřimovsku, kde muž ubodal své dva mladší bratry. Psychologická pomoc pozůstalým se prolínala s pomocí finanční na úklid a dezinfekci domu, v němž k tragédii došlo. Pozůstalí patří mezi zvlášť zranitelné oběti, kterým BKB loni pomohl v 74 případech.

„To jsou nové loňské případy, dlouhodobě ale pracujeme s 200 takovými oběťmi,“ vysvětlil Křoustek.

Jihlavská poradna patří mezi devět pracovišť Bílého kruhu bezpečí v zemi.  Prvním obětem trestných činů začala pomáhat v roce 2012. Má jednoho zaměstnance, dalších 23 expertů s poradnou spolupracuje jako dobrovolníci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Bílý kruh bezpečí, oběť, pomoc, Jihlava, peníze, okres Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílý kruh bezpečí v Jihlavě loni pomohl mnoha lidem. Zaznamenal více telefonátů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.