Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: V Kamenici nad Lipou našli veterináři v chovu přes dvě stě týraných psů

V Kamenici nad Lipou odebrali veterináři přes 200 týraných psů převážně malých plemen a jejich kříženců, které našli u jedné chovatelky doma. V jejich obytných prostorech a klecích nebyly odklízené výkaly. Psi byli zanedbaní, měli choroby i přerostlé drápy. Veterináři zasáhli ve středu. Zvířata rozmístili do více než deseti útulků po republice.

Ženu vyšetřuje policie, řekl dnes ČTK zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

„Rozsahem a mírou porušení podmínek pro chov zvířat se jedná o zcela výjimečný a doslova odstrašující případ,“ prohlásila SVS. Mluvčí krajské policie Stanislava Miláčková potvrdila prověřování případu.  „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ řekla bez podrobností.

Radnice v Kamenici nad Lipou podle místostarosty města Jaromíra Paříka řešila stížnosti sousedů na zápach z chovu psů přes deset let, opakované pokuty chovatelce byly neúčinné, uvedl. Město podle něj dávalo podněty i veterinární a hygienické správě. „My jsme jako město velmi rádi, že zásah přišel a že to bylo nakonec vyřešeno,“ řekl místostarosta. Uvedl, že místní předpokládali, že v rodinném domě bude několik desítek psů a konečné číslo všechny šokovalo.

Veterinární správa v kraji podle Majera dostala první oficiální podnět k prověření chovatelky v závěru roku 2016. Při kontrole pak žena ukázala 12 psů, kteří byli ve vyhovujícím zdravotním stavu. „Dotyčná spolupracovala, byť dovnitř do objektu inspektory nepustila, což ovšem není její povinnost.  Její povinnost je předvést zvířata a spolupracovat,“ řekl.

Podlahy i zdi prosáklé močí 

Další kontrolu dělali veterinární inspektoři v bydlišti chovatelky na základě podnětu loni koncem roku. Žena tehdy inspektory také odmítla pustit do domu a k veterinární kontrole na dvorek předvedla 13 psů. Někteří byli ve špatném stavu, proto jich bylo šest odebráno a umístěno do útulku.

SVS následně podala podnět policii pro podezření ze spáchání trestného činu. Požádala o zajištění domovní prohlídky, aby bylo možné zjistit, jestli v domě nejsou ještě další týraní psi. Při středečním zásahu jich našli 212. „Podlahy i zdivo v budově byly doslova prosáklé močí,“ uvedla veterinární správa. Nebyly odklízené výkaly. Zanedbaní psi byli postiženi parazity a měli různá onemocnění kůže, očí i uší. Zásahu se s veterináři a policií účastnili hasiči, zástupci místní správy a organizace Dej pac!

„Věříme, že se zdravotní stav psů rychle zlepší a v brzké době si většinu z nich osvojí noví majitelé,“ uvedl v tiskové zprávě ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Vyzval zájemce o psa, aby si všeobecně brali zvířata z prověřeného chovu a nenakupovali přes anonymní inzeráty. „Potom se totiž může stát, že člověk svou koupí podpoří podobný pochybný chov, jaký byl odhalen v Kamenici nad Lipou,“ uvedl.

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky psi, týrání, ddebrání, SVS, pes, Kamenice nad Lipou, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, policie, Jaromír Pařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Kamenici nad Lipou našli veterináři v chovu přes dvě stě týraných psů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.