Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Boj s hořící skládkou drti na Pelhřimovsku pokračuje. Na místě se střídají hasičské jednotky

U požáru v Nové Cerekvi se již čtvrtým dnem střídají hasičské jednotky. Hoří tam dřevotřísková drť na skládce v blízkosti obce. Hořet začalo v neděli odpoledne. Majitel areálu předpokládá, že se oheň podaří zlikvidovat do čtvrtka, hasiči dobu zásahu odhadovat nechtějí. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda je v řádech desítek tisíc korun, uvedl Vladislav Šarudi, jednatel firmy Silva CZ.

„Stabilně se tam střídají tři až čtyři jednotky hasičů, ochlazujeme okolí a snažíme se pořád ještě dostat k ohnisku hoření,“ řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. „Jak dlouho zásah ještě potrvá, se teď nedá odhadnout. Situace se od včerejšího (úterního) odpoledne příliš nezměnila,“ dodala.

Štiplavý dým hnal včera silný vítr směrem od obce. Dnes se vítr uklidnil.

Podle starosty Zdeňka Rajdlíka jde kouř stále mimo zastavěné území. Obyvatelé byli pouze upozorněni, žádné další opatření nebylo nutné, uvedl starosta.

ČTĚTE TAKÉ: Na Pelhřimovsku už třetí den hoří sklad dřevěné drti. Areál obklopuje štiplavý dým 

Podle ředitele oblastního pracoviště České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě Jana Panského dosud nikdo nedělal měření ovzduší okolo požáru. „Co do kvality a množství jde o typické produkty nedokonalého spalování dřevní hmoty,“ řekl Panský. ČIŽP na místě nezasahovala. „Pokud by bylo obyvatelstvo bezprostředně ohroženo, byla by naším prioritním zájmem jeho ochrana. Nic takového tam ale není,“ uvedla mluvčí hasičů Musilová.

Areál patří firmě Silva CZ, která zajišťuje pro společnost Kronospan nákup materiálu a logistiku. Za možnou příčinu požáru volně uskladněné drti prozatím vyšetřovatelé označili samovznícení. Požár byl ohlášen v neděli v 16:00.

Autoři | Foto Facebook HZSOL

Štítky požár, skládka, drť, Nová Cerekev, hasiči, okres Pelhřimov, Česká inspekce životního prostředí, Kronospan, SILVA CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj s hořící skládkou drti na Pelhřimovsku pokračuje. Na místě se střídají hasičské jednotky | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.