Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prodej obecní louky v Ježené řeší jihlavský soud. Obžalován je starosta obce

U Okresního soudu Jihlava v pondělí 8. ledna začalo hlavní líčení se starostou obce Ježená na Jihlavsku Petrem Červinkou kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Důvodem je tři roky starý prodej obecní louky. Obci údajně vznikla škoda více než 3,5 milionu korun, starosta podle obžaloby jednal bez souhlasu zastupitelů.

U soudu vypovídali i zastupitelé a soudní znalec, podle něhož by louka převedená na stavební parcely měla hodnotu přes 4,8 milionu korun.  Obec za ni získala 1,3 milionu. Soud bude pokračovat v dubnu.  Zastupitelé se před soudem shodli na tom, že prodej louky podnikateli Pavlu Klvaňovi projednávali několikrát. Nejasnosti v zápisech ze zasedání, ze kterých údajně nevyplývá jejich schválení prodeje, nedokázali vysvětlit.

Obec s ročním rozpočtem okolo 1,2 milionů korun podle Červinky i zastupitelů louku prodávala, aby získala peníze na dokončení kanalizace a čistírny odpadních vod. Podle starosty v tu dobu hrozilo, že by obec musela vracet mnohamilionové dotace na kanalizaci, pokud by nedokázala doplatit svůj podíl. Kupní smlouva byla nakonec podepsána v říjnu 2014.

Podle soudního znalce Martina Vetchého měla louka v době prodeje hodnotu asi 240 tisíc korun. Na hodnotu několika milionů korun by se dostala v případě zasíťování a převedení na stavební pozemky. Druhý znalecký posudek, který u soudu zazněl, upozornil na to, že pozemek je v ochranném pásmu vodního zdroje Hubenov, a využít ho na stavební parcely tak není reálné.  Pavel Kavinek, který hájí starostu Červinku, ČTK řekl, že vyčíslenou škodu vnímá jako zcela spekulativní.

Na případ jako první upozornil v roce 2016 Jihlavský deník. Policie se začala věcí zabývat na základě anonymního oznámení. Starosta tehdy Deníku řekl, že oznámení podal místní obyvatel a současně policejní důstojník z krajského ředitelství v Jihlavě Michal Juřík. V roce 2015 obec žádal, aby mu vybudovala příjezdovou cestu k jeho domu, obec to ale odmítla.  Michal Juřík u soudu také vypovídal. Popřel, že by stál za anonymním podáním. Podle svých slov ale zastupitelům navrhoval, aby prodej pozemků neschválili. Odvolával se na možný budoucí nedostatek stavebních parcel v obci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky louka, Ježená, soud, starosta, pozemek, Jihlava, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej obecní louky v Ježené řeší jihlavský soud. Obžalován je starosta obce | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.