Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pyrotechnici v Chotěboři likvidovali částečně odjištěný ruční granát

Policejní pyrotechnici včera v Chotěboři likvidovali velmi nebezpečnou munici, která byla v pátek nalezena na Chotěbořsku. Vzhledem k tomu, že se jednalo o částečně odjištěný granát, se kterým v zájmu zajištění bezpečnosti již nebylo možné jakkoli manipulovat, bylo nutné explozi provést odborně v prostoru před garáží, kam ho nálezci přinesli.

Při samotné likvidaci munice brněnskými pyrotechniky nedošlo ke zranění osob a nebyla způsobena ani žádná škoda na majetku.

V pátek 4. prosince dva mladí lidé nalezli v katastru Chotěboře za použití přístroje určeného k vyhledávání kovů podezřelý předmět. Předmět vzali a odnesli ho do garáže nedaleko centra Chotěboře. Zde lidé začali s předmětem neodborně manipulovat. Zjistili, že se pravděpodobně jedná o munici, předmět vynesli před budovu na oplocený dvorek a na místo zavolali policii.

Policisté z obvodního oddělení Chotěboř zjistili, že se jedná o granát a zavolali na místo policejní pyrotechniky z Brna. Ti munici identifikovali jako částečně odjištěný, aktivovaný, velmi nebezpečný útočný granát.

Jednalo se o ruční útočný granát vzor 34, který používala naše armáda již v době první republiky. Granát byl, bohužel, částečně odjištěný, byla z něho částečně odstraněna vrhová pojistka, tím byl velice nebezpečný, tudíž ho bylo nezbytné zničit výbuchem,“ upřesnil Milan Doleček z Pyrotechnické služby Policie ČR.

Dalším postupem tak byla možná pouze řízená exploze přímo v prostoru před garáží. Likvidaci granátu však nebylo možné provést - kvůli tmě a nepříznivému počasí.

Garáž a její okolí zabezpečili krajští hasiči pytli s pískem. Pro bezpečnou likvidaci munice bylo stanoveno sobotní dopoledne. V průběhu noci se při střežení místa střídaly policejní hlídky a při zajištění bezpečnosti občanům spolupracovali s policisty také strážníci městské policie.

Policisté uzavřeli celou ulici přilehlou ke garáži. Obyvatelé ulice si museli přeparkovat svá auta a v bezprostřední blízkosti munice byla zakryta okna.

Vše proběhlo bez komplikací

Kolem půl jedenácté byl prostor kolem garáže a ulice vyklizený a pyrotechnici provedli řízenou explozi granátu. Vše proběhlo dle připraveného plánu a bez komplikací. Nedošlo ke zranění osob ani škodě na majetku

Ihned od přijetí oznámení, že se v Chotěboři nachází nebezpečný granát, bylo naším prvořadým cílem zajistit bezpečnost pro občany. Všechna opatření, která jsme přijímali, byla pečlivě vyhodnocována a volena tak, aby nevznikla újma občanům a co nejvíce bylo sníženo riziko vzniku škoda na majetku. Nyní po likvidaci munice je naším úkolem prověřit veškeré okolnosti nálezu granátu a následné manipulace s ním,“ řekl Pavel Nováček, vedoucí územního odboru Havlíčkův Brod.

Policisté budou zjišťovat, zda nedošlo ke spáchání protiprávního jednání. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, veškeré okolnosti nálezu granátu, jeho přenášení a následné manipulaci s ním prověřují.

V každém případě doporučuji všem občanům v případě nálezu jakékoli munice nebo výbušniny na tuto nalezenou věc nesahat, nezvedat ji, místo zajistit, střežit z bezpečné vzdálenosti a okamžitě přivolat policisty prostřednictvím tísňové linky 158,“ dodal pyrotechnik Milan Doleček.

Foto www.ceskadrbna.cz, www.pcr.cz

Štítky Chotěboř, garáž, Milan Doleček, Pavel Nováček, První republika, Pyrotechnická služba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pyrotechnici v Chotěboři likvidovali částečně odjištěný ruční granát | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.