Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Vysočiny na web obcasnik.eu

Okresní soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Kraje Vysočina Josefa Pavlíka (za ANO) na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích. Rozsudek není pravomocný, Pavlíkův právní zástupce Zdeněk Koudelka novinářům řekl, že se proti němu s největší pravděpodobností odvolá. Pavlík se jednání nezúčastnil.

Podle soudkyně Martiny Chlupáčkové žaloba sice vychází z práva každého domáhat se ochrany své osobnosti, ale lidé veřejně činní musí počítat s tím, že budou podrobeni kontrole veřejnosti i sdělovacích prostředků.  Redaktor serveru Miroslav Mareš podle soudu formuloval informaci o Pavlíkově členství v Lidových milicích tím způsobem, že „...lídr zřejmě zamlčel informace ...“.

„Žalovaný v článku nepoužívá hodnotící soudy a jím zveřejněná informace věrně popisuje existující realitu, totiž že žalovaný měl k dispozici dokument základní organizace KSČ, v němž je uvedeno, že Pavlík přijal ochotně a bez výhrad členství v Lidových milicích,“ uvedla soudkyně.

Několik dnů po loňských krajských volbách vyšlo najevo, že Pavlík jako lídr ANO na Vysočině zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích.

Členství v KSČ v životopise neuvedl 

Pavlík připustil, že své členství v KSČ v životopise neuvedl, ale prohlásil, že členem Lidových milicí nikdy nebyl a dokumenty citované na severu označil za pochybné a nepravdivé.  „Pokud by se mé členství během soudu potvrdilo, budu rezignovat,“ řekl Pavlík loni novinářům.

Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva byl Pavlík zvolen náměstkem hejtmana s odpovědností za majetek a finance. Klub ODS reagoval tím, že pokud Pavlík a ANO uvedené skutečnosti nevyvrátí nebo situaci nevyřeší odchodem Pavlíka z krajské rady, opustí ODS krajskou koalici a navrhne odvolání Pavlíka z pozice náměstka hejtmana. Pavlík na sklonku loňského roku svoje členství v hnutí ANO pozastavil.

Krajský předseda ODS senátor Miloš Vystrčil už dříve uvedl, že Pavlík k vyvrácení podezření o svém členství v Lidových milicích nemůže udělat nic jiného než podat žalobu a nechat soud, aby rozhodl, zda byl, nebo nebyl členem milicí. To zastupitelům za ODS umožňuje zatím zůstat v koalici.

Krajskou koalici na Vysočině tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Pavlík, obcasnik.eu, žaloba, obvinění, KSČ, Lidové milice, Josef Pavlík, Kraj Vysočina, náměstek krajského hejtmana, ANO 2011, ODS, Jihlava, Zdeněk Koudelka, Okresní soud v Jihlavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Vysočiny na web obcasnik.eu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.