Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vrchní soud snížil muži trest za podpálení auta v Brtnici na Jihlavsku. Nově dostal 8,5 let

Olomoucký vrchní soud dnes výrazně snížil trest šestačtyřicetiletému Robertu Lichtenberkovi za podpálení vozu stojícího u obývaného domu v Brtnici na Jihlavsku z 20 let na 8,5 roku. Brněnský krajský soud muže původně potrestal za pokus vraždy, vydírání a poškození cizí věci. Podle odvolacího soudu však v tomto případě o pokus vraždy nešlo, úmysl obžalovaného nebyl prokázán. Za vydírání muži nově hrozilo pět až 12 let, při ukládání trestu soud zohlednil především to, že jde o recidivistu. Případem se vrchní soud zabýval podruhé.

Muž půjde do vězení za vydírání a poškození cizí věci. „Vrchní soud se neztotožnil s tím, že by bylo možné obžalovaného uznat vinným také pokusem vraždy. Máme za to, že obžalovaný nebyl ani srozuměn s tím, že svým jednáním usmrtí osoby, které se nacházejí v daném domě. U zvlášť závažného zločinu vraždy je potřeba přímého či nepřímého úmyslu, v tomto případě tyto podmínky nebyly splněny,“ řekl dnes mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Útok se odehrál na jaře 2014. Auto stálo před domem Lichtenberkovy bývalé přítelkyně. Žena v domě spala s dítětem, partnerem a dalšími příbuznými.  Lichtenberk auto polil pěti litry směsi benzinu, nafty a ředidla a zapálil.  Plameny vůz zničily, sousedka ale zavolala hasiče dřív, než mohl oheň zasáhnout i dům. Lichtenberk zapálení auta doznal a vyjádřil lítost, popřel ale, že by chtěl někoho zabít. Zoufalým způsobem se prý snažil přimět bývalou přítelkyni, aby s ním komunikovala a obnovila vztah. Podle znalců se jednalo v jeho případě o demonstrativní jednání, kterým chtěl obnovit svůj předchozí vztah. „To znamená, že nechtěl usmrtit osoby,“ doplnil mluvčí soudu.

Muž byl tedy nově ohrožen sazbou pět až 12 let vězení. Soud mu trest uložil v polovině sazby. Zohlednil to, že jde o recidivistu, který byl v minulosti 17krát trestán za majetkovou trestnou činnost. „Poslední trest vykonal pouze rok před spácháním trestné činnosti. Jako přitěžující bylo zohledněno také to, že spáchal více trestných činů. Trest v polovině trestní sazby je trestem přiměřeným a zákonným,“ dodal Lichnovský.

Stejný trest nad Lichtenberkem vynesl krajský soud už předloni. Olomoucký vrchní soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.  Krajský soud doplnil dokazování, vyžádal si například dokumentaci od hasičů, zjistil od meteorologů, jaké bylo v den útoku počasí, a opatřil si také znalecký posudek v oboru požární ochrany. Poté muži znovu loni v říjnu uložil dvacetiletý trest.

Autoři | Foto Shuttershock

Štítky okres Jihlava, Brtnice, dům, pokus o vraždu, Krajský soud v Brně, Vladimír Lichnovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud snížil muži trest za podpálení auta v Brtnici na Jihlavsku. Nově dostal 8,5 let | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.