Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud s knězem Tvrdoněm bude pokračovat v červenci

V hlavním líčení s knězem Erikem Tvrdoněm obviněným ze znásilnění a z pohlavního zneužívání několika žen dnes vypovídal znalec z oboru psychiatrie a sexuologie. Tvrdoň se jednání nezúčastnil. Obhájce i státní zástupkyně podali návrh na další dokazování. Odvolací soud Tvrdoňovi zrušil pětiletý trest vězení a případ vrátil Okresnímu soudu v Havlíčkově Brodě. Soudkyně Hana Doubková jednání odročila na 14. července.

„Vzhledem k dalšímu dokazování a výslechu dalších svědků nepředpokládám, že bych při příštím hlavním líčení, které se bude konat opět s vyloučením veřejnosti, vynesla rozsudek," řekla Doubková ČTK.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. Žaloba kněze vinila ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě potrestal letos koncem února Tvrdoně pěti lety vězení. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let. Státní zástupkyně považovala trest za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování.

Odvolací soud podle Doubkové neměl připomínky ke skutkovým zjištěním a dokazování. Měl však výhrady k použité právní kvalifikaci u některých poškozených a nařídil znovu vyslechnout soudního znalce k formě léčby. „V podstatě jsem dnes zopakoval a v některých detailech upřesnil svou původní výpověď," řekl ČTK soudní znalec z oboru psychiatrie a sexuologie Jan Zbytovský. Tvrdoňův obhájce Petr Carda se k průběhu jednání vůbec nevyjádřil. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková na rozsahu obžaloby trvá.

Tvrdoň už dříve podal stížnost na setrvání ve vazbě, vrchní soud však neshledal důvody pro jeho propuštění. Podle soudu trvá obava, že by mohl opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán.

Zdroj: ČTK

Štítky věznice, odvolací soud, státní zástupce, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s knězem Tvrdoněm bude pokračovat v červenci | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.