Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Průměrná cena benzinu stoupla za poslední týden o 31 haléřů. Nejvíc zaplatíme na Vysočině

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzin od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují motoristé v průměru za 31,85 koruny za litr, o 15 haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Cena benzinu se nyní dostala na hodnoty z loňského prosince, nafta je na úrovni cen z počátku letošního ledna.

Nejdražší pohonné hmoty jsou aktuálně na Vysočině. Litr naturalu tam vyjde v průměru na 33,09 koruny, stejné množství nafty na 32,55 koruny. Druhým nejdražším regionem je Praha s cenou 32,98 koruny za litr benzinu a 32,32 koruny za litr nafty.

Naopak nejlevněji tankují motoristé na jihu Čech. Průměrná cena benzinu v Jihočeském kraji je 32,24 koruny za litr a nafty 31,36 koruny.

Podle analytiků budou pohonné hmoty zdražovat i nadále. „Cena benzinu poroste rychleji než cena nafty. Benzin zdraží zhruba o dvacet haléřů na litr, v případě nafty pak bude cenový růst kolem deseti haléřů na litr," sdělil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává růst cen benzinu o 20 až 30 haléřů, u nafty v řádu několika haléřů. „Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla na 72 dolarů za barel. Koruna vůči americkému dolaru jenom nepatrně zhodnotila," doplnil Tomčiak. Pohonné hmoty se na komoditní burze v Rotterdamu obchodují v dolarech, silnější koruna tak zlevňuje jejich dovoz. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky palivo, benzín, nafta, cena, motorová nafta, Kraj Vysočina, pohonné látky, Česko, Praha, Lukáš Kovanda, Finlord, s.r.o., Jihočeský kraj, Rotterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná cena benzinu stoupla za poslední týden o 31 haléřů. Nejvíc zaplatíme na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.