Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na kolik nás vyjde natankování ve státech Evropské unie? A jaké palivo vůbec vybrat?

Vyrážíte na dovolenou? V takovém případě vás nejspíš bude zajímat cena pohonných hmot v zahraničí. V celé Evropě se liší nejen částky, které za pohonné hmoty zaplatíte, ale také názvy paliv. Například v Řecku budete název „Benzín“ hledat marně. Na stojanu vás ale nejspíš překvapí slovo „Aplie“.

V rámci evropských států byla v polovině letošního června cena benzinu nejnižší v Bulharsku, kde jeden litr vyšel na 1,15 eura. Levně bylo i v Polsku, Rumunsku a Maďarsku, kde jste natankovali do 1,22 eura. A možná překvapivě i v Lucembursku, kde jsou maximální ceny paliv stanoveny vládou na základě příslušného zákona. Tam jste litr sehnali už za 1,27 eura, podobně jako v tuzemsku. Naopak nejdráže bylo v Nizozemsku, kde litr bezolovnatého benzínu stál 1,76 eura, levné to nebylo ani v Portugalsku (1,66 eura), Itálii či Řecku (shodně po 1,64 eura).

Motorová nafta byla nejlevnější v Lucembursku (1,12 eura), Bulharsku a Polsku (1,17 eura) i na Maltě (1,18 eura). Nejhlouběji museli sáhnout do kapsy řidiči v Belgii, Itálii a ve Švédsku (1,52 eura), draho bylo i ve Velké Británii (1,48 eura) a Francii (1,47 eura).

Pokud někdo jezdil na LPG, nejlevněji pořídil v Polsku (0,48 eura), Rumunsku (0,49 eura) a Lucembursku (0,52 eura). Nejdráže bylo ve Švédsku (0,88 eura) a pak také v Dánsku či Nizozemsku (shodně po 0,87 eura). „LPG nelze pořídit na Kypru a ani na Maltě. A ve Finsku mají k dispozici jen CNG, a to převážně jen v jižní části země,“ doplňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Letní turistická sezona se pomalu rozjíždí. A rozjíždějí se i čeští autoturisté do různých států Evropské unie. Při svých cestách budou muset pravidelně doplňovat nádrže svých vozidel. Při doplňování pohonných hmot na velkých nadnárodních čerpacích stanicích by většinou neměl nastat problém. Náš Natural 95 bývá většinou označen Eurosuper 95 či nějakým názvem v místním jazyce spojeným s číslicí 95.

Ovšem při tankování na nějaké zastrčenější čerpací stanici se můžeme tu a tak setkat s označeními, jež dovedou překvapit. Například v Estonsku můžeme narazit na stojany označené Pliivaba 95, ve Finsku 95 lyijytön, v Portugalsku S/Chumbo 95 a v Rumunsku 95 Fara plumb. Některé názvy však mohou být bez uvedené číslice, nicméně pojmy Bleifrei či Unleaded asi nebudou činit problém. Jsou však názvy, které by mohly být malým rébusem. Například v Itálii můžeme narazit na Senza plombo, v Řecku na Aplie a v Portugalsku či Španělsku na Gasolina.

Stojany s motorovou naftou bývají označeny nápisem „Diesel“ či srozumitelným ekvivalentem. Ve Francii to však může být i Gazole, v Maďarsku Gázolaj a v Portugalsku či Španělsku Gasóleo.

Ti, kdo jezdí na LPG, povětšinou narazí na takto označené stojany (případně GPL), nicméně i oni se mohou setkat s názvy v místní řeči. V Chorvatsku to může být Autoplin, v Litvě Dujos a v Řecku Ieghra-ériej. Opatrnost na místě může být v Maďarsku. Motorová nafta může být označena Gázolaj a zemní plyn Autógáz. „Pozor na možnou záměnu paliv v Portugalsku či Španělsku. Bezolovnatý benzin tam mohou označovat jako Gasolina, zatímco motorovou naftu Gasóleo,“ uzavírá Roman Budský. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Evropská unie, EU, tankování, palivo, nafta, diesel, benzín, pohonné látky, Řecko, Portugalsko, Evropa, Polsko, Rumunsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kolik nás vyjde natankování ve státech Evropské unie? A jaké palivo vůbec vybrat? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.