Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Jihlava bude mít již brzy novou zastávku. Její název P+R Žižkova lidé kritizují

, aktualizováno 16. října 2019, 21:22

V těchto dnech finišují práce na nové zastávce MHD v krajském městě, která již brzy začne sloužit veřejnosti. Bude se nacházet na Žižkově ulici, poblíž parkoviště P+R, jež se nyní buduje. Zastávka je pojmenována P+R Žižkova. A tento název se mnoha lidem nelíbí. Objevují se například argumenty, že hodně lidí neví, co P+R (Park and Ride neboli zaparkuj a jeď) vlastně znamená.

Zastávka bude na trase autobusové linky 3. Mnohé cestující určitě potěší to, že bude osazena jízdenkovým automatem a lidé budou moci platit bezkontaktně, tedy platební kartou. Na pořízení dvou automatů dostal Dopravní podnik města Jihlavy dotaci 800 tisíc korun. Rozhodli o tom zastupitelé na svém červnovém zasedání.

O názvech zastávek rozhoduje Rada města Jihlavy. Jinak je tomu třeba u pojmenování ulic. Ty schvalují zastupitelé.

Název P+R Žižkova, který už se objevil na informačních tabulích na zastávkách, vzbuzuje mezi lidmi na Facebooku spíše negativní reakce. „Proč by se zastávka měla jmenovat po sprostu „Ústřední hřbitov“ nebo Nemocnice – zadní vchod, že?“ „To je ale blbej název… co místopis? Nebo azylový dům? Nebo něco… Co tedy znamená P+R? Nechápu...“ myslí si o názvu uživatelé této sociální sítě.

Zároveň diskutující na Facebooku navrhují názvy jako Havaj, U Tanku, Ono, Ústřední hřbitov nebo třeba Pelhřimovská. 

Názvy jihlavských zastávek se mění 

Velkou změnou, co se názvu týče, v Jihlavě prošla například současná zastávka VŠPJ, která se nejprve jmenovala Kino Panorama a do nedávna Kino Sokol. Na nový název si museli zvykat cestující třeba i v průmyslové zóně – lze jmenovat bývalou zastávku Swotes, ta je nyní přejmenována na Swoboda CZ. Pro někoho možná lehce matoucí byl název Kosovská, JE. Ta se nyní jmenuje Kosovská E.ON. Diskuze budí také zastávka Na Dolech na novém terminálu, která sousedí s vlakovou zastávkou Staré Hory.


Na jihlavském P+R parkovišti možná budeme moct zastavit ještě před letošními Vánocemi

Na výpadovce na Pelhřimov v blízkosti čerpací stanice ONO jsou již několik týdnů k vidění pracovní stroje a stavaři, kteří pracují na parkovišti P+R. Práce jsou rozdělené do dvou etap, přičemž první z nich by měla skončit už za pár dní. Druhá...

 

Jak se vám líbí název zastávky P+R Žižkova?

Celkem hlasovalo210 čtenářů

Foto Jihlavský MHD

Štítky MHD, P+R, zastávka, název, Jihlava, Facebook, E.ON, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Havaj, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlava bude mít již brzy novou zastávku. Její název P+R Žižkova lidé kritizují | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.