Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj by měl dostat dotaci na obchvat Jihlavy. Částka ale bude nižší, než se původně čekalo

Vysočina by měla dostat na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy dotaci zhruba 300 milionů korun. Je to nižší částka, než kraj předpokládal. Se zástupci ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí ještě jedná o možnosti jejího navýšení, řekl dnes náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO). Na stavbu 5,4 kilometru nové silnice II/602 s celkovými náklady kolem jedné miliardy korun teď očekává vydání stavebního povolení.

Z jihlavských ulic by podle dříve zveřejněných údajů měla nová část obchvatu odvést tranzitní dopravu mířící na Žďársko a k dálnici D1 u Jihlavy ve směrech od Znojma i od Třebíče.

O dotaci na obchvat kraj požádal v 70. výzvě evropského programu IROP, v níž příjem žádostí skončil loni v prosinci. Dostal nabídku na poskytnutí části finančních prostředků. Podle náměstka jde zhruba o 290 milionů korun a pětiprocentní podíl státu. „Není to úplně ta výše, kterou jsme žádali," řekl náměstek Martin Kukla bez dalších podrobností. O možnostech zvýšení této podpory podle Kukly ještě kraj jedná.

Kraj by měl podle náměstka dotaci na obchvat využít a začít stavět v příštím roce. Předpokládá, že v nových dotačních výzvách nebo programech víc peněz na tuto akci nebude. Zahájení stavby obchvatu ještě musí předcházet výběr stavební firmy, energetici mají také ještě zajistit přeložení svých sítí.

Vstřícný krok udělala i Jihlava. Její zastupitelstvo v úterý schválilo dvě smlouvy o smlouvě budoucí, které se týkají převzetí částí krajských silnic v Jihlavě do majetku města v případě stavby obchvatu. Náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS) při projednávání tohoto bodu řekl, že se náklady jen na údržbu těchto úseků silnic s mosty v následujících třech desetiletích odhadují na 220 milionů korun. Zastupitelé přesto obě smlouvy schválili výraznou většinou hlasů.

Autoři | Foto kraj-jihocesky.cz

Štítky obchvat, Jihlava, doprava, dotace, Kraj Vysočina, Martin Kukla, ANO 2011, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, okres Žďár nad Sázavou, Znojmo, Dálnice D1, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj by měl dostat dotaci na obchvat Jihlavy. Částka ale bude nižší, než se původně čekalo | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.