Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jihlavském tunelu se spáchá průměrně 87 přestupků za den, měsíčně se vyberou miliony korun

Jihlavský magistrát zveřejnil statistiky přestupků z lokality Jihlavského tunelu, kam byly před pěti měsíci instalovány kamery. Průměrně zde řidiči způsobí skoro devadesát přestupků denně, výše pokut se tak pohybuje kolem několika milionů korun měsíčně.

Přesně pět měsíců od zavedení kamerového systému počet dopravních přestupků naměřených v jihlavském tunelu neklesá, ale naopak roste. „Zpočátku vycházel průměr na den 82 přestupků, v současnosti je to již 87 denně. Průměr zvyšují hlavně víkendy, kdy je to i přes 120 případů překročení povolené rychlosti,“ informoval vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Ján Tinka. Podle něj může nárůst způsobovat také současná doba dovolených, kdy se po městě pohybuje větší počet mimojihlavských řidičů.

Částka za překročení povolené šedesátikilometrové rychlosti v tunelu je tisíc korun a je zaslána provozovateli vozidla. Řidiče sledují čtyři kamery, které vloni monitorovaly opravovaný úsek D1 u Jihlavy a kde město na pokutách zatím vybralo přes 7,5 milionu korun. Zaplacené pokuty jsou příjmem obce. Na druhé straně jsou ale velké výdaje na úředníky, poštovné, zejména do zahraničí. Městu zbydou jednotky milionů korun ročně.

Kamery sledují řidiče také na Hradební ulici, kde hlídají průjezd na červenou. Na tu přejede semafory kolem 150 řidičů měsíčně. Spodní hranice pokuty za průjezd na červenou je přitom 2500 korun. Posledním místem v krajském městě, kde kamera hlídá přestupky, respektive průjezd na červenou, je semafor v Jiráskově ulici u autobusového nádraží ve směru ven z města. Kamera tam zaznamená kolem stovky těchto přestupků měsíčně.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, Jihlavský tunel, rychlost, pokuty, tunel, videokamera

V Jihlavském tunelu se spáchá průměrně 87 přestupků za den, měsíčně se vyberou miliony korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.