Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Devátý ročník kampaně Na kole jen s přilbou osloví celou Českou republiku

V roce 2018 zemřelo při dopravních nehodách 565 osob. Z celkového počtu usmrcených při nehodách bylo 38 cyklistů, 30 z nich nemělo přilbu, což představuje 79 procent všech usmrcených cyklistů na našich silnicích.

Bezpečnost cyklistů je často diskutované téma. Cyklisté patří spolu s chodci a motocyklisty mezi nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu. V roce 2018 zahynulo při dopravních nehodách celkem 38 cyklistů, dalších 396 bylo těžce zraněno a 3 194 lehce. „Jak napovídají statistiky, cyklisté jsou v silničním provozu velmi zranitelní. Chtěli bychom proto na všechny, kdo vyrážejí na kolo, apelovat, aby zvážili svůj fyzický i psychický stav, nepřeceňovali své síly a schopnosti a chránili si hlavu přilbou, a to bez ohledu na věk,“ říká ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch.

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněným nepoužitím či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně bude kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří společnost ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o. a podnik Lesy České republiky, s. p.

Vážné zranění hlavy, doména cyklistů

Zhruba třetina cyklistů havaruje v rychlostech 15-24 km/h, další přibližně čtvrtina v rychlostech 25-34 kilometrů v hodině. Je tak třeba počítat s tím, že případné pády či nehody se zpravidla bez zranění neobejdou. Proto je třeba se chránit. Pokud totiž dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve třech čtvrtinách případů zasažena právě hlava. Cyklistická přilba však ve dvou třetinách případů následky případné kolize zmírní či jim úplně zabrání. Jen je třeba pořídit si přilbu skutečně kvalitní. Druhou podmínkou pak je mít ji po celou dobu jízdy řádně připevněnou. 

Policie České republiky se připojuje ke kampani

V letošním roce se k projektu „Na kole jen s přilbou“ připojí v sezónních měsících také Policie České republiky. Při preventivních aktivitách zaměřených na zvýšení bezpečnosti cyklistů budou kontrolovat a komunikovat povinnou výbavu jízdních kol, správné nasazení přilby, nebo zásady bezpečného pohybu cyklistů na silnicích. Policisté budou současně předávat materiály projektu. Cyklisty tak potěší cyklomapa jedné z deseti oblastí ČR, která je obohacena o shrnující informace.

S projektem Na kole jen s přilbou se může veřejnost setkat na horách i v desítkách měst

Bezpečnost cyklistů je často diskutované téma. Bicyklisté obecně bývají spolu s chodci a motocyklisty považováni za nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu. Ovšem záleží i na cyklistech samotných, nakolik budou na silnicích v bezpečí. Letošní, již devátý ročník preventivní kampaně Na kole jen s přilbou zamíří do horských oblastí, ale také do desítek měst po celé České republice. „Zde všude se budou moci turisté setkat s našimi cyklohlídkami. Mohou toho využít ke krátkému odpočinku, během něhož se dozvědí užitečné informace o tom, jak pečovat o řádný stav jízdního kola, jaká je jeho povinná výbava, jak být viditelný pro ostatní, nebo proč je jízda na kole pod vlivem alkoholu nebezpečná“, říká Stanislava Jakešová z Týmu silniční bezpečnosti.

Jízdní kolo je nejen užitečný pomocník, ale stále častěji slouží jako prostředek k příjemnému strávení volného času. Jízda na kole může být bezpečná. Jen je třeba respektovat základní bezpečnostní pravidla.

Tisková zpráva

Štítky Tým silniční bezpečnosti, helma, bezpečnost, cyklista, Česko, dopravní nehoda, silnice, Policie České republiky, Lesy České republiky, Česká kancelář pojistitelů, ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devátý ročník kampaně Na kole jen s přilbou osloví celou Českou republiku | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.