Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ŘSD připravuje úpravu nebezpečné křižovatky na tahu z Jihlavy. Z iniciativy obce Zvěrkovice

Rozhodnutí ministerstva dopravy z poloviny června otevřelo cestu k úpravě nebezpečné křižovatky na hlavním tahu mezi Jihlavou a Znojmem. U odbočky na Zvěrkovice na Třebíčsku na silnici I/38 zemřelo v roce 2016 šest lidí. Stavební úpravu, která má zvýšit bezpečnost křižovatky, zdržel návrh na zrušení sousední křižovatky, což požadovala policie. Ministerstvo rozhodlo zachovat ji, řekla ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová.

Úpravu iniciovala obec Zvěrkovice. Podle starosty Štěpána Bartuňka je křižovatka velmi nebezpečná kvůli tomu, že se do ní od obce vjíždí do kopce a na hlavní tah se nenapojuje kolmo. A kvůli tomu, že nemá samostatný pruh pro odbočení vlevo.

Upravená křižovatka silnice druhé třídy s hlavním tahem se přiblíží k místu, kde se na hlavní tah vjíždí ze silnice třetí třídy u obce Vesce. Pro policii byla blízkost křižovatek problematická a požadovala zrušení výjezdu u obce Vesce, kde je logistické centrum. Obec, která je místní částí Moravských Budějovic, byla proti.

PSALI JSME: Viníka tragické nehody na Třebíčsku soud potrestal tříletým vězením. Zemřeli při ní tři lidé

„Pro nás by zrušení výjezdu znamenalo, že veškeré kamiony by jezdily přes ves, dlouho jsme proti zrušení bojovali," řekl člen osadního výboru Jiří Holík. V minulosti se proti zrušení výjezdu podepisovala i petice.

ŘSD nyní požádalo o vydání územního rozhodnutí na úpravu křižovatky. Kdy se ale skutečně začne stavět, nechtěla Tesařová předjímat. „Už zadáváme dokumentaci pro stavební povolení, abychom hned, jakmile bude vydané územní rozhodnutí, mohli začít projektovat," řekla Marie Tesařová. Termín realizace by podle ní mohl být jasný do dvou let.

PSALI JSME: Střet osobního vozidla s kamionem u Moravských Budějovic nepřežili tři lidé

Ve směru od Jihlavy má vzniknout samostatný odbočovací pruh vlevo na Zvěrkovice. Kromě toho se bude celá křižovatka přestavovat směrově i výškově. Po tragických nehodách se podle Bartuňka alespoň u křižovatky snížila povolená rychlost a umístily se šipky upozorňující na dostatečný odstup vozidel. „Ale skoro nikdo to nedodržuje," řekl Štěpán Bartuněk.

Nejtragičtější nehody se na křižovatce staly v roce 2016. V polovině listopadu řidič osobního auta přejel do protisměru, kde se čelně srazil s kamionem. Auto začalo po nárazu hořet. Zemřeli v něm tři lidé. O tři týdny později narazil nákladní vůz téměř na stejném místě zezadu do odbočujícího osobního automobilu, ve kterém cestovali tři mladí muži. Vozidlo bylo vrženo pod protijedoucí nákladní automobil. Dva mladíci zahynuli na místě, třetí zemřel následující den.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky křižovatka, úmrtí, úprava, ŘSD, Zvěrkovice, Ředitelství silnic a dálnic, Jihlava, silnice, okres Třebíč, Znojmo, Vesce, Moravské Budějovice, Jiří Holík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD připravuje úpravu nebezpečné křižovatky na tahu z Jihlavy. Z iniciativy obce Zvěrkovice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.