Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba cyklostezky z Bedřichova do průmyslové zóny nabírá zpoždění, město chystá sankce pro zhotovitele

V Jihlavě nabírá zpoždění stavba 3,1 kilometru dlouhé cyklostezky do průmyslové zóny v části Pávov, na niž má město dostat dotaci. Stezka zhruba za 60 milionů korun měla být hotová do konce května, nynější odhady mluví o konci srpna. Kvůli zpoždění už město pokutovalo stavební firmu Alpine Bau a další sankce chystá. Podle firmy zpoždění způsobily chyby v projektové dokumentaci a změny u přeložek sítí v úvodu stavby.

Cyklostezka R08, která má propojit Jihlavu s Pávovem, nabere tříměsíční zpoždění. Zhotovitel, firma Alpine Bau, který měl stezku za 60 milionů korun dokončit do 31. května, termín nedodržel a město se s ním nyní snaží dohodnout, aby stavbu dokončil alespoň do konce srpna.

Problémy provázely stavbu od samého začátku, kdy stavební činnost naplno na místo v červnu rozběhla až od října. Uvedl, že firma nastoupila o tři měsíce později a pozdě složila i bankovní záruky. Na konci roku už za nesplnění některých milníků dostala pokutu 1,2 milionu korun.

Na jaře pak došlo k dalšímu zpoždění na přeložkách inženýrských sítí a poté začal zhotovitel napadat kvalitu projektové dokumentace. „Nemyslím si, že by projektová dokumentace vykazovala nějaké vady větší než je běžné,“ řekl náměstek primátorky pro rozvoj města Petr Laštovička. Ten uznal problém s hrází rybníka zasahující do trasy stezky, jinde podle něj ale firma pracovat mohla.

PSALI JSME: V Jihlavě se buduje nová cyklostezka. Propojí Bedřichov s průmyslovou zónou

Na problémy s dokumentací podle zástupce firmy Tomáše Nentvicha ukazuje to, že v průběhu stavby nastalo kolem 40 změn. Stavba podle firmy Alpine Bau začala později, protože se město rozhodlo uložit jinak inženýrské sítě, což byly práce které Alpine nezajišťovala.

Nyní však staviteli za nedodržení termínu běží sankce 0,2 procenta z celkové ceny denně, což představuje do konce srpna možnou pokutu až 12 milionů korun. To stavební firma společnost rozporuje.

„Stavebník na stavbě chce pokračovat, ale my bohužel musíme uplatnit smluvní pokutu a zároveň se postarat o to, abychom neohrozili čerpání dotace 54 milionů korun,“ přiblížil aktuální situaci Petr Laštovička. „Po dlouhém jednání rada města schválila prodloužení termínu dokončení u některých stavebních objektů do konce srpna, ale zhotovitel tento dodatek odmítl podepsat.“

Město podle něj nyní podniká všechny zákonné kroky k tomu, aby se podařilo najít cestu, jak stavbu nejpozději do konce srpna dokončit a vyhnout se odstoupení od smlouvy a soudnímu sporu.

Cyklostezka s označením R08 povede z městské části Bedřichov, kde mezi železniční tratí a dálničním přivaděčem by podle dokumentace zveřejněné na webu města měla být napojená k ulici Pávovská 78 metrů dlouhou lávkou. Město má na stavbu dostat 54 milionů korun z evropských fondů. Cyklostezka usnadní dopravu na kolech především pracujícím v průmyslové zóně, využití najde nepochybně ale i jako spojnice do oblíbených míst trávení volného času.

 

 

 

 

Foto jandova-chalupa.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy, ČTK

Štítky cyklostezka, Jihlava, zpoždění, průmyslová zóna, sankce, Bedřichov, Pávov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba cyklostezky z Bedřichova do průmyslové zóny nabírá zpoždění, město chystá sankce pro zhotovitele | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.