Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bourání nadjezdu zastaví v sobotu provoz na dálnici D1 u Velkého Meziříčí

Dálnice D1 u Velkého Meziříčí bude v noci ze soboty na neděli úplně uzavřená kvůli bourání nadjezdu vedoucího k rozhledně a sjezdovce na Fajtově kopci. Uzavírka bude platit mezi exity na 141. a 146. kilometru. Auta budou v obou směrech jezdit po objízdné trase přes krajskou silnici II/602 od sobotních 19:00 do 9:00 v neděli, uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Po dobu úplné uzavírky dálnice budou všechna auta projíždět Velkým Meziříčím. „Budou vypnuté semafory, aby průjezdnost byla rychlejší a aby to někde nebrzdilo. Myslím si, že přes noc tolik aut po dálnici nepojede. Horší to asi bude od šesti do devíti ráno. Bude to záviset i na postupu prací," řekl starosta Velkého Meziříčí Josef Komínek (ČSSD).

Přípravu související s bouráním šířkově nevyhovujícího nadjezdu stavbaři zahájí už v sobotu ve 13:00. Auta kvůli tomu budou v tomto úseku jezdit ve směru na Brno dvěma pruhy a ve směru na Prahu jedním pruhem. Stejné omezení bude spojené s dokončováním prací od nedělního rána do 15:00.

Na dálnici D1 už je hotová modernizace 90 kilometrů dálnice. Na dalších 52 kilometrech se pracuje. Práce na zbylých 19 kilometrech začnou letos, uvedl Jan Studecký.

Nadjezd byl postavený spolu s dálnicí v 70. letech minulého století. „Nový nadjezd bude řidičům k dispozici ještě před koncem letošní stavební sezony," uvedl Jan Studecký. Do té doby budou muset řidiči mířící na Fajtův kopec jezdit po objížďce přes obce Dolní Radslavice a Lhotky. „Podle dnešního jednání s Metrostavem by to mělo být do 24. října, mají na to (stavbu nadjezdu) 25 týdnů," řekl Komínek.

Demolice nadjezdu souvisí s rekonstrukcí úseku dálnice mezi exity 141 a 146 u Velkého Meziříčí s mohutným mostem Vysočina, který na 144. kilometru D1 překlenuje údolí řeky Oslavy. Most tvoří dvě souběžné konstrukce, každá je pro jeden směr dálnice. Jde o nejvyšší most na dálnici. Mostovka dlouhá 425 metrů je ve výšce 76 metrů.

Přestavbu skoro šesti kilometrů D1 zajišťuje firma Metrostav, dokončit ji má do dubna 2021. Cena stavby je podle smlouvy 1,583 miliardy korun bez daně.

Autoři | Foto Drbna

Štítky dálnice, D1, uzavírka, omezení, doprava, nadjezd, demolice, Dálnice D1, Velké Meziříčí, Ředitelství silnic a dálnic, Metrostav, ČSSD, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bourání nadjezdu zastaví v sobotu provoz na dálnici D1 u Velkého Meziříčí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.