Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na základě stížností se uzavřela propojka na Březinkách. Chceme ji zpět, zlobí se lidé

Mnoho řidičů v Jihlavě během posledních hodin zřejmě nepříjemně překvapila uzavřená propojka v ulici Na Kopci. Část obyvatel z Březinek se díky ní mohla vyhnout dvěma frekventovaným světelným křižovatkám – u Tesca a u Lidlu. Tato „zkratka“ byla pro řidiče otevřená v době loňských oprav Brněnského mostu. A otevřená zůstala dál, i po jeho znovuotevření na podzim. To už ale nevydrželi obyvatelé bytových domů Na Kopci 11 a 12 a hned z několika důvodů podali na jihlavský magistrát hromadnou stížnost.

„Nedlouho po otevření Brněnského mostu obdržel Magistrát města Jihlavy hromadnou stížnost obyvatel bytových domů Na Kopci 11 a 12, kteří požadovali uvedení do původního stavu, to znamená fyzické uzavření propojky. Tato stížnost poukazovala na nebezpečí z provozu vozidel v okolí bytových domů, poškozování inženýrských sítí provozem vozidel a úbytek parkovacích míst,“ vysvětlil na dotaz redakce Karel Trojan z jihlavského odboru dopravy. Ještě doplnil, že uzavřením uvedené propojky vzniknou čtyři parkovací stání.

Propojka na největším jihlavském sídlišti Březinky byla zřízena již v rámci výstavby sídliště, ovšem nedlouho po jejím postavení –  dle pamětníků cca 1– 2 roky –  byla uzavřena. Znovu otevřena byla až v rámci přípravy na uzavření Brněnského mostu na přelomu března a dubna loňského roku.

V září loňského roku svolal Odbor dopravy Magistrátu města Jihlavy jednání všech dotčených institucí (mimo jiné městská a státní policie, správci komunikací, jihlavský dopravní podnik), kde se řešilo, která dopravní opatření realizovaná v rámci uzavírky Brněnského mostu zůstanou zachovaná a která nikoli. Ponechání průjezdné propojky bylo na tomto jednání vyhodnoceno jako prospěšné, a proto zůstalo zachováno.

Na základě stížností uskutečnil odbor dopravy dvě celodenní sčítání dopravy, ze kterých vyplynulo, že propojka není příliš využívaná. Měření proběhla 15. ledna a 19. února. Během prvního sčítání projelo v obou směrech od 6 do 17 hodin dohromady celkem 277 vozidel, 19. února to pak bylo 365 vozidel.

Uzavření v tomto týdnu 

Diskuze o zmíněné propojce byla i na programu komise dopravy rady města, která nakonec rozhodla o jejím uzavření.  „Na jednání komise byli přizváni i zástupci obou bytových domů, kteří komisi přednesli své požadavky a komise jim vyhověla. Na základě usnesení komise pro dopravy poté náměstek primátorky Petr Laštovička podepsal žádost o stanovení dopravního značení, jejímž předmětem bylo uvedení propojky do původního stavu,“ dodal za odbor dopravy Trojan.

K uzavření zmíněné propojky došlo v tomto týdnu. „Vzhledem k vytíženosti kapacit Služeb města Jihlava v období Blokové čištění respektive řešení havarijních oprav komunikací po zimě k němu došlo až nyní,“ doplnil Karel Trojan.

Diskuze na Facebooku

Toto dopravní opatření vyvolalo diskuzi na sociální síti Facebook, objevují se vesměs nesouhlasné komentáře. „To si dělají srandu? Dalo se takhle vyhnout dvěma křižovatkám a ulevit zácpám na hlavní silnici.  Kterej .... to dovolil uzavřít? A jak to, že to šlo tak rychle, když se o jiných věcech jedná roky?  Jsem pro to okamžitě odstranit! Byl dobrý nápad udělat zkratku tudy! Pojďme to dát pryč!  Kdyby si zařval každej, že nechce kolem baráku auta, jezdila by tady v Jihlavě jen MHD! Kvůli pár sobcům zase budou Březinky ucpaný....“ Mělo to zůstat, podstatně to zkrátilo cestu z Březinek do centra. Ušetřené dvoje semafory. Vždyť to bylo i více eko, ne? A to se taky počítá! Vždy se tam dalo vyhnout,“ objevilo se mezi uživateli během několika uplynulých hodin.

V diskuzi na jedné ze skupin na Facebooku se ale našel třeba i názor, který s uzavřením propojky souhlasí. „Dřív to bylo zavřené a nikomu to nevadilo. Jezdili jsme tudy taky a několikrát se nám stalo, že nás málem nějaký i**** sestřelil, takže se nedivím. Chodí tam lidi se psy, kočárky, dětmi a lidi tam jezdí jak prasata.“

Jedna z diskutujících dokonce navrhuje zřídit petici za zprůjezdnění daného místa.

Foto čtenář Jihlavské Drbny

Štítky sídliště, doprava, propojka, Na Kopci, opatření, stížnost, Březinka, Jihlava, bytový dům, kopec, Lidl, Tesco, Karel Trojan, Facebook, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na základě stížností se uzavřela propojka na Březinkách. Chceme ji zpět, zlobí se lidé | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.