Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na dálnici D1 začíná ŘSD opravovat úseky u Velkého Meziříčí a Beranov – Měřín

Na Vysočině začíná Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravovat další dvě části dálnice D1. Jde o úsek mezi exity 141 a 146 u Velkého Meziříčí s mohutným mostem a o úsek Velký Beranov - Měřín mezi 119. a 134. kilometrem dálnice. Obě stavby mají být dokončeny v roce 2021, náklady na ně v součtu převýší 3,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které dnes poskytl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Mezi sjezdy u Velkého Meziříčí začnou omezení v dopravě už dnes.

„Modernizace bude zahájena pracemi ve středním dělicím pásu," uvedl mluvčí Jan Studecký. Dělníci dnes u Velkého Meziříčí začnou stahovat provoz do jednoho jízdního pruhu. Směrem na Prahu budou auta jezdit jedním pruhem od dnešních 18:00 do odpoledne v neděli. Provoz na Brno bude v jednom pruhu od dnešních 20:00 do nedělní půlnoci. Mezi Velkým Beranovem a Měřínem se budou stavební dělníci na dálnici pohybovat od pondělí.

Přestavbu skoro šesti kilometrů D1 u Velkého Meziříčí zajistí firma Metrostav, dokončit ji má do dubna 2021. Cena stavby je podle smlouvy 1,583 miliardy korun bez daně, uvedlo ŘSD.

Rekonstrukce se bude týkat i mostu Vysočina, který na 144. kilometru D1 překlenuje údolí řeky Oslavy. Most tvoří dvě souběžné konstrukce, každá je pro jeden směr dálnice. Jde o nejvyšší most na dálnici. Mostovka dlouhá 425 metrů je ve výšce 76 metrů. Během oprav bude podle údajů na webu ŘSD mostovka rozšířená v obou směrech. Úpravy se budou týkat pouze vnitřních konzol, vnější zůstanou beze změn.

Nový nadjezd by měl být hotový do zimy 

Ve Velkém Meziříčí bude zřejmě také při letošních opravách D1 zbouraný dálniční nadjezd směrem na Fajtův kopec, kde je rozhledna a lyžařská sjezdovka. Podle údajů na webu města by nový nadjezd měl stát do zimy, mezitím budou auta jezdit po objížďce.

Opravy mezi Velkým Beranovem na Jihlavsku a Měřínem na Žďársku budou mít na starosti firmy Strabag, Metrostav a Eurovia CS. Jde o zakázku za 1,888 miliardy korun bez daně. Práce na těchto 14,7 kilometru dálnice D1 mají být hotové do listopadu 2021.

V pondělí budou auta tímto úsekem jezdit jedním jízdním pruhem na Brno a v úterý pak na Prahu.

Mezi Prahou a Brnem zatím ŘSD opravilo 90 kilometrů dálnice. Dalších 52 kilometrů je podle mluvčího v realizaci a opravy zbylých 19 kilometrů začnou v letošní stavební sezoně.

Autoři | Foto Drbna

Štítky dálnice, D1, ŘSD, úsek, oprava, Ředitelství silnic a dálnic, Velké Meziříčí, Dálnice D1, Měřín, Kraj Vysočina, Velký Beranov, Beranov, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnici D1 začíná ŘSD opravovat úseky u Velkého Meziříčí a Beranov – Měřín | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.