Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Měření v Jihlavském tunelu má první výsledky. Pokutováno je v průměru 50 řidičů denně

V tunelu, který je součástí silnice I/38 na obchvatu Jihlavy, už deset dní jihlavská radnice pokutuje řidiče za překročení povolené rychlosti. Mělo by se zde jezdit do 60 km/h. Přestupkem je však hodnoceno až překročení sedmdesátikilometrové rychlosti. Hříšníků za prvních deset dní už je přes 500.

Pokutu za překročení rychlosti vždy nemusí dostat majitel vozidla. Důležité je, kdo vozidlo v danou chvíli řídil. „Na základě zjištěné registrační značky (RZ) provozovatele vozidla je majiteli vozidla zaslána výzva k úhradě určené částky, kterou buď zaplatí, nebo sdělí jméno řidiče, který v danou dobu vozidlo řídil,“ odpověděla na dotaz redakce mluvčí jihlavské radnice Aneta Hrdličková. Ve správním řízení na odboru dopravy jihlavského magistrátu pak dostane řidič pokutu ve výši 1 000 korun.

Jihlavský tunel je součástí silnice I/38 na obchvatu Jihlavy. Jde o 1 tubusový tunel 2 pruhový (3,5m) tunel délky 304 metrů s průjezdným profilem 4,8m a podélným sklonem 4%. Je hloubený v celé délce.

Jihlava má zatím povoleno měření v Jihlavském tunelu do konce letošního května. Do té doby musí požádat o prodloužení stanoviska, nebo kamery vypnout. Rozhodující budou stanoviska policie a povolení krajského úřadu.

V tunelu se podle prvních dostupných statistik chovají řidiči poměrně ukázněně. V úseku, kterým projede denně zhruba 11 tisíc vozidel, za prvních deset dní nedodržela rychlost zhruba pětistovka z nich. V průměru tedy vychází pokuta na každého 220. řidiče, který projede měřeným úsekem Jihlavského tunelu. „V této době nebylo zjištěno žádné enormní překročení rychlosti,“ shrnula Aneta Hrdličková.

PSALI JSME: U Jihlavského tunelu se instalovaly kamery, jejich ostrý provoz začne nejpozději 15. března 

Jihlavská radnice v tunelu využívá vlastní vybavení na úsekové měření rychlosti aut, které město koupilo v roce 2018. Kamery poprvé sloužily na opravované části dálnice D1 u Jihlavy, kde v létě stavební práce skončily. Jihlavští radní loni v září doporučili systém používat na pěti místech, která navrhla policie. 

Koncem letošního května proběhne vyhodnocení přínosu měření, a buď zůstanou kamery nadále v tunelu, nebo je město umístí na jiném místě. Zatím však není jisté kam. „Policií České republiky jsou vytipována další místa pro možné měření rychlosti. Město má zatím ale pouze jeden systém pro kamerové měření rychlosti. A to ten, který je v tunelu,“ vysvětlila na závěr Hrdličková.

Foto www.smp.cz

Štítky Jihlavský tunel, měření, rada, rychlost, kontrola, pokuta, tunel, Jihlava, radnice, policie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měření v Jihlavském tunelu má první výsledky. Pokutováno je  v průměru 50 řidičů denně | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.