Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Práce na slibovaném P+R parkovišti v Jihlavě se minimálně o rok posouvají. Hledá se zhotovitel

Jihlavský magistrát téměř přesně po roce opětovně vypisuje výběrové řízení na dodavatele stavby parkoviště P+R (park and ride) u ústředního hřbitova na Žižkově a úprav křižovatky u čerpací stanice ONO. Podle loňských plánů mělo být parkoviště hotové na konci loňského října a celápak křižovatka do konce letošního dubna. Podobný harmonogram má platit i letos, ovšem s jiným rokem dokončení, a to 2020. Okolí hřbitova tak bude rozkopané dva roky.

V loňském výběrovém řízení uspěla firma PSJ s nabídkou ve výši zhruba 31 milionů korun. I přesto, že celá část stavby u čerpací stanice je hotová, tak náklady na dokončení stavby mají být ještě vyšší než loňská cena

Předpokládané náklady na I. etapu (parkoviště a navazující objekty) jsou téměř 19 milionů korun bez DPH. Dokončení světelné křižovatky, úpravu komunikací a vybudování chodníků v rámci druhé etapy stavby pak město odhaduje na dalších 13 milionů korun bez DPH.

Loni po prázdninách se začaly práce kolem hřbitova a čerpací stanice zpožďovat. Firma PSJ, která tuto zakázku v loňském roce získala, následně započatou stavbu opustila a začala řešit své insolvenční starosti.

Následovaly problémy s provizorním zabezpečením a postupným zprovozňováním alespoň úseku kolem sousední čerpací stanice ONO. Rozkopaná plocha podél hřbitova je od té doby provizorně oplocená.

Poslední práce, které byly v lokalitě provedeny, nasvětlily přechod a dosypaly rozkopanou zastávku mezi hlavní silnicí a hřbitovem.

Jihlavský odbor rozvoje města, který má stavbu na starosti, dokončil soupis toho, co je již hotové a toho, co je potřeba ještě udělat. V současné době je připravena soutěž na firmu, která má stavbu po PSJ dokončit. Dnes zasedá rada města, která má podmínky výběru schválit.

PSALI JSME: Práce na parkovišti u ústředního hřbitova stojí. Pokračovat by se mělo na jaře 2019 

Po této radě odbor rozvoje města zahájí zadávací řízení na nového zhotovitele v souladu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek,“ sdělila na dotaz redakce Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

I když některé práce jsou již hotové, harmonogram zůstává na letošní rok prakticky stejný, jako byl loni. Celá stavba má být rozdělena na dvě etapy. „Předpoklad dokončení I. etapy, tedy parkoviště P+R pro 110 vozidel, je do 31. října. 2019, následně by byla provedena dílčí kolaudace, aby bylo možné v průběhu listopadu parkoviště užívat,“ upřesnila Hrdličková. Dokončení II. etapy, tedy vlastní světelné křižovatky, je plánováno do posledního května roku 2020.

Pokud vše půjde podle plánu, tak provizorní semafory budou na křižovatce svítit ještě dalších 14 měsíců. Poté již konečně budou moci řidiči využívat moderní, světelně řízenou křižovatku s preferencí MHD a s řadicími pruhy rovnou na bezplatné parkoviště pro 110 aut, a odtud do centra města pokračovat autobusem z nové zastávky městské hromadné dopravy.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkoviště, P+R, stavba, PSJ, parkování, zhotovitel, křižovatka, hřbitov, čerpací stanice, výběrové řízení, Jihlava, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na slibovaném P+R parkovišti v Jihlavě se minimálně o rok posouvají. Hledá se zhotovitel | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.